Ένταση στη δίκη Παπαγεωργόπουλου - παρά λίγο στα χέρια δύο κατηγορούμενοι
Δείτε αναλυτικά τι συνέβη σήμερα στο Δικαστήριο
Ημέρα μεγάλης έντασης ήταν η σημερινή στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης που εξετάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση υπεξαίρεσης 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του κεντρικού δήμου. Δύο από τους κατηγορούμενους κόντεψαν να έρθουν στα χέρια, ενώ σαν βόμβα έπεσε η αποκάλυψη για εξυπηρετήσεις προς δημοτικούς υπαλλήλους με τη μορφή άτοκων δανείων και χρήματα από τα ταμεία του δήμου!
Η ένταση σημειώθηκε λίγο πριν από το διάλειμμα μεταξύ των πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας Γκαϊδατζή και Σαξώνη, όταν ο πρώτος κάλεσε τον συγκατηγορούμενό του να πει την αλήθεια για να έχει τη συνείδησή του ήσυχη. "Την αλήθεια λέω", του απάντησε ο Σαξώνης, ο οποίος δέχθηκε φραστικά πυρά από το ακροατήριο. Η ένταση εκτονώθηκε χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων αλλά και των αστυνομικών φρουρών, που ζήτησαν την εκκένωση της αίθουσας.
Απίστευτη όμως ήταν η αποκάλυψη που έγινε κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, όταν ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην ταμία, Παναγιώτη Σαξώνη, Μάκης Καυκόπουλος προέβη σε δήλωση για λογαριασμό του εντολέα του, επιχειρώντας να δώσει απάντηση σε στοιχεία που προσκόμισε την περασμένη εβδομάδα η υπεράσπιση Παπαγεωργόπουλου περί αναλήψεων μετρητών από τα δημοτικά ταμεία, πριν από το 1999, που κατέληγαν ισόποσα σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του Σαξώνη.
Στη δήλωσή του ο πρώην ταμίας έκανε λογο για άτοκα δάνεια που έπαιρνε ο ίδιος, αλλά και συνάδελφοί του δημοτικοί υπάλληλοι, με τους οποίους διατηρούσε φιλικές σχέσεις, προκειμένου να καλύψουν -προσωρινά- προσωπικές τους ανάγκες.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε, τα χρήματα αυτά επιστρέφονταν ύστερα από λίγες ημέρες και δεν αποτέλεσαν προϊόν υπεξαίρεσης. Επρόκειτο για χρήματα που ο ίδιος εκταμίευε προκειμένου να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον Σαξώνη το καθεστώς αυτό το συνάντησε στον δήμο, όταν προσελήφθη το 1991, και σταμάτησε το 1999, όταν διευθυντής της ταμειακής υπηρεσίας ανέλαβε ο εκ των συγκατηγορουμένων του Θ. Γκόλας. Αμεση ήταν η αντίδραση του εισαγγελέα της έδρας που μίλησε για «παρατράπεζα» η οποία είχε στηθεί στον δήμο, ενώ από την πλευρά τους οι δικαστές της έδρας ρωτούσαν τον κατηγορούμενο γιατί προβαίνει τώρα σε μια τέτοια αποκάλυψη και για πιο λόγο το είχε αποσιωπήσει κατά την πρωτοβάθμια δίκη. "Τώρα το θυμήθηκα. Δεν ρωτήθηκα γι' αυτό", ήταν η απάντηση του κατηγορούμενου.
Στην ίδια δήλωση, ο συνήγορός του υποστήριξε πως η διοίκηση του δήμου υπό τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλου γνώριζε για τη λειτουργία των δημοτικών ταμείων και τις πληρωμές μετρητών χωρίς εντάλματα, κάνοντας λόγο για «τεχνογνωσία», την οποία κατείχε μεν ο εντολέας του, αλλά με την άμεση συνδρομή των Παπαγεωργόπουλου-Λεμούσια (πρώην γενικός γραμματέας) επείσθη, με σειρά πράξεων και παραλείψεων, να τη χρησιμοποιήσει για να καταστεί δυνατή η υπεξαίρεση που καλυπτόταν με τη δημιουργία των πλαστών και εικονικών δικαιολογητικών.
Ο Σαξώνης κλήθηκε σε πολλές περιπτώσεις να απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις του δικαστηρίου. Σε μία απ' αυτές, αποκάλυψε ότι σε συνάντηση που είχε με τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, ο τελευταίος, απαντώντας σχετικά με το ποιοι γνώριζαν για την υπεξαίρεση, τού είπε: "Όσοι πρέπει να ξέρουν, ξέρουν". Οι ισχυρισμοί αυτοί προκάλεσαν την έκρηξη του Μιχάλη Λεμούσια ο οποίος απευθυνόμενος στο δικαστήριο ξέσπασε λέγοντας: "Έχω διασυρθεί τρία χρόνια. Ακούω αθλιότητες και βρωμιές, Είμαι στη φυλακή. Στο πρώτο δικαστήριο πήγαμε αδιάβαστοι και άκλαυτοι με ευθύνη μας, επειδή είπαμε ότι είμαστε αθώοι. Τώρα (ο Σαξώνης) πάει να στήσει νέα ιστορία. Δεν το αντέχω".
Νωρίτερα, κατά την εξέταση της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, η οποία θα συνεχίσει την Τετάρτη την κατάθεσή της, ο Γκαϊδατζής εξήγησε πώς γινόταν η χρεοπίστωση του Σαξώνη και η μεθοδολογία που ακολουθούσε κατά την εγκληματική του δράση ο πρώην ταμίας, ο οποίος συνομολόγησε τα όσα ανέφερε ο άλλοτε συνάδελφός του.
Ο πρώην διευθυντής της ταμειακής υπηρεσίας, που έκανε την πρώτη ΕΔΕ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, αρνήθηκε τις σε βάρος του αποδιδόμενες ευθύνες. Όπως χαρακτηρισιτκά ανέφερε, αν η οικονομική επιθεωρήτρια αποδείξει ότι ο ίδιος εμπόδισε ποτέ να γίνει έλεγχος τότε θα πάει ο ίδιος μόνος του στη φυλακή, χωρίς να περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου.