Η Κούβα «απελευθέρωσε» έγγραφα για τη ζωή του Έρνεστ Χέμινγουεϊ
Στη διάθεση ερευνητών περίπου 2.000 αντίτυπα εγγράφων από την παραμονή στην Αβάνα
O Έρνεστ Χέμινγουεϊ ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, έγραψε στην Κούβα μερικά απ' τα πιο διάσημα έργα του συμπεριλαμβανομένων των «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα» και «Ο γέρος και η θάλασσα».
Η Αβάνα ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι προσφέρει σε ερευνητές των Ηνωμένων Πολιτειών πάνω από 2000 αντίτυπα εγγράφων, που αφορούν ζωή του λογοτεχνικού γίγαντα στην Κούβα, η οποία αποτέλεσε το σπίτι του στις δεκαετίες του 1940 και 1950. Τα έγγραφα που φιλοξενεί το μουσείο Finca Vigia στην Αβάνα είναι για πρώτη φορά διαθέσιμα στους Αμερικανούς ερευνητές ύστερα από την ψηφιοποίηση τους, όπως δημοσίευσε το περιοδικό Cuba Contemporanea. Ανάμεσα στους θησαυρούς που είναι πλέον διαθέσιμοι για τις Ηνωμένες Πολιτείες το τηλεγράφημα του 1954 από επιτροπή του βραβείου Νόμπελ στη Σουηδία το οποίο ενημερώνει τον Χέμινγουεϊ ότι έχει βραβευτεί με το βαρύτιμο τρόπαιο. Τα έγγραφα, που δεν έχουν φύγει ποτέ απ' την Κούβα αποτελούνται από γράμματα, διαβατήρια, τηλεγραφήματα, λογαριασμούς από κέντρα διασκέδασης και συνταγές.
«Είναι μια μοναδική ματιά στην καθημερινότητα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Για μια προσωπικότητα της λογοτεχνίας που συχνά παίρνει στο μυαλό των αναγνωστών διαστάσεις μεγαλύτερες απ' τη ζωή την ίδια, είναι θρίαμβος που αποκτούμε έγγραφα απ' την καθημερινότητα του έτσι ώστε να εξανθρωπίσουμε τον άνδρα και να καταλάβουμε τον συγγραφέα» δήλωσε ο Τομ Πούτναμ, σκηνοθέτης της βιβλιοθήκης Κένεντι.
Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη απελευθέρωση δεδομένων απ' το μουσείο Finca Vigia με την πρώτη να χρονολογείται από το 2008 όταν οι υπεύθυνοί του δώρισαν στη βιβλιοθήκη Κένεντι 3.000 ψηφιοποιημένες εικόνες.
Ο Χέμινγουεϊ αποτέλεσε μέλος της αποκαλούμενης "Χαμένης Γενιάς" (Lost Generation) των Αμερικανών λογοτεχνών στο Παρίσι, στις δεκαετίες 1920 και 1930. Το 1954 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για τη μαεστρία του στην τέχνη της αφήγησης... και για την επιρροή που έχει ασκήσει στη σύγχρονη λογοτεχνία». Ο Χέμινγουεϊ αυτοκτόνησε το 1961 στην ηλικία των 61 ύστερα απ' την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.