Τα περισσότερα καταστράφηκαν από φωτιά, σεισμό ή επιδρομές . Το μόνο το οποίο διασώθηκε και μάλιστα στην αρχική του μορφή, είναι η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας.

Η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας ή πυραμίδα του Χέοπα, χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τέταρτης δυναστείας των Αιγυπτίων ως τάφος του Φαραώ Χέοπα. Είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες που απαρτίζουν τη Νεκρόπολη της Γκίζας  και όχι μόνο επιβίωσε «αλώβητη», αλλά είχε ήδη χτιστεί περίπου 2.000 χρόνια νωρίτερα από τα υπόλοιπα Θαύματα του Κόσμου.

Γνωστή και ως Μεγάλη Πυραμίδα, βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου του Καΐρου και είναι φτιαγμένη από 2,3 εκατομμύρια κομμάτια από ασβεστόλιθο, καθένα από τα οποία ζυγίζει δυόμισι τόνους. 

Το πλάτος της βάσης της πυραμίδας είναι 230,35 μέτρα και έτσι καλύπτει μια επιφάνεια 54.000 τετραγωνικών μέτρων. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, σκεφτείτε ότι θα μπορούσε να περικλείει 88 ναούς Ταζ Μαχάλ. Το αρχικό ύψος της πυραμίδας ήταν 146,5 μέτρα, αλλά η απώλεια των κορυφαίων κομματιών της το έχει μειώσει σε 137 μέτρα.

Σύγχρονες ανακαλύψεις δείχνουν ότι η πυραμίδα χτίστηκε μάλλον από ειδικευμένους εργάτες και όχι από δούλους, όπως πίστευαν πολλοί μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχαιολόγοι και οι ερευνητές που ασχολούνται με το θέμα δεν έχουν καταφέρει να θεμελιώσουν μια ακριβή θεωρία σχετικά με τη μέθοδο κατασκευής των πυραμίδων και το πώς κατάφεραν οι αρχιτέκτονες της εποχής να υπερκεράσουν τα πολλά εμπόδια.