Υλικά

Για το σιρόπι

400 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη καστανή
φλούδες, από 1 λεμόνι
10 γρ. τζίντζερ, σε φέτες
1 κ.σ. μέλι
Για τα κέικ

100 γρ. ζάχαρη καστανή
200 γρ. μέλι
200 γρ. βούτυρο
3 αβγά, μεσαία
150 γρ. γάλα
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. βρόμη
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. τζίντζερ
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα, από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες από το λεμόνι και το τζίντζερ.
Αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη.
Αφαιρούμε, βάζουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για το κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C Στον αέρα.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα ή ένα τηγάνι με μεταλλικό χερούλι 28 εκ. σε μέτρια φωτιά.
Βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το βούτυρο και βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα και γίνει σάλτσα καραμέλας. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε 10-15 λεπτά να κρυώσει πολύ καλά!
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά, το γάλα και ανακατεύουμε για να σπάσουν τα αβγά. Βάζουμε το μείγμα στη σάλτσα καραμέλας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι, τη βρόμη, την κανέλα, το τζίντζερ, το μπέικιν, το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και τρυπάμε με ένα μαχαίρι όλη την επιφάνεια του κέικ.
Περιχύνουμε με το σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Αφήνουμε περίπου 1 ώρα για να απορροφηθεί όλο το σιρόπι και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com