Πεντανόστιμοι ψαροκεφτέδες με μπακαλιάρο
Υλικά
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
8-9 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.γ. ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
300 γρ. μπακαλιάρο, φιλέτο
ξύσμα, από 1 λεμόνι
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
1/4 ματσάκι δυόσμο
100 γρ. ψωμί τριμμένο
Για τη σάλτσα
250 γρ. μαγιονέζα
ξύσμα, από 1 λάιμ
χυμό, από 1 λάιμ
1 κέτσαπ
αλάτι
πιπέρι
1 πιπεριά τσίλι
Για το σερβίρισμα
1 λεμόνι, σε φέτες
δυόσμο
ρίγανη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 8-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να καραμελώσουν.
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε πολύ μικρά κυβάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Εναλλακτικά τα χτυπάμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν πολύ μικρά κομμάτια.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, τον δυόσμο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Βάζουμε το ψωμί, το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Πλάθουμε σε 13-15 κεφτέδες.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο.
Βάζουμε τους κεφτέδες στο τηγάνι και ψήνουμε 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές για να πάρουν χρώμα.
Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
Για τη σάλτσα
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιονέζα, το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, την κέτσαπ, αλάτι, πιπέρι, την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε σε φέτες από λεμόνι, δυόσμο και ρίγανη.
Πηγή: akispetretzikis.com
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
8-9 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.γ. ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
300 γρ. μπακαλιάρο, φιλέτο
ξύσμα, από 1 λεμόνι
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
1/4 ματσάκι δυόσμο
100 γρ. ψωμί τριμμένο
Για τη σάλτσα
250 γρ. μαγιονέζα
ξύσμα, από 1 λάιμ
χυμό, από 1 λάιμ
1 κέτσαπ
αλάτι
πιπέρι
1 πιπεριά τσίλι
Για το σερβίρισμα
1 λεμόνι, σε φέτες
δυόσμο
ρίγανη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 8-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να καραμελώσουν.
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε πολύ μικρά κυβάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Εναλλακτικά τα χτυπάμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν πολύ μικρά κομμάτια.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, τον δυόσμο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Βάζουμε το ψωμί, το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Πλάθουμε σε 13-15 κεφτέδες.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο.
Βάζουμε τους κεφτέδες στο τηγάνι και ψήνουμε 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές για να πάρουν χρώμα.
Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
Για τη σάλτσα
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιονέζα, το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, την κέτσαπ, αλάτι, πιπέρι, την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε σε φέτες από λεμόνι, δυόσμο και ρίγανη.
Πηγή: akispetretzikis.com