Πεντανόστιμοι λαχανοντολμάδες χωρίς κρέας
- 1 λάχανο μεγάλο (αφράτο και ελαφρύ)
-
Για τη γέμιση
- 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους)
- 2 καρότα τριμμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό
- 1½ φλ. ρύζι για γεμιστά
- 3 κ.σ σταφίδα μαύρη
- 1/3 φλ. κουκουνάρι
- 1/3 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Για την κρέμα
- 2 κ.σ κορν φλάουρ
- 500 γραμ. ζωμό από τους ντολμάδες
- το χυμό από 1/2-1 λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
Αυτοί οι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες με ρύζι και υπέροχη κρέμα με λεμόνι είναι τόσο νόστιμοι που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα την κλασική συνταγή.
Πρώτα πρέπει να ζεματίσουμε το λάχανο. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα. Κόβουμε το κοτσάνι βαθιά ώστε να δημιουργηθεί μια τρύπα εκεί που ήταν το κοτσάνι. Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7 -10′ λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά, και το βγάζουμε σε ένα ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά. Όσα να γίνουν διάφανα χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί. Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του. Αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, το καρύδι τη σταφίδα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια κι ανακατεύουμε.
Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. (Τα κρατάμε όλα και τα βάζουμε στη βάση της κατσαρόλας σαν στρώμα). Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.
Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον με την ένωση προς τα κάτω και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει και αλατοπιπερώνουμε.
Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε τους λαχανοντολμάδες.
Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.
Μπορούμε να τους σερβίρουμε σκέτους ή με τη σάλτσα λεμονιού που σας έχω παρακάτω.
Για την σάλτσα με λεμόνι και άνηθο, θα χρησιμοποιήσουμε το ζωμό που βράσαμε τους λαχανοντολμαδες. Ζεσταίνουμε το ζωμό των ντολμάδων σε μικρή κατσαρόλα. Διαλύουμε το κόρνο φλάουρ με λίγο νερό. Το προσθέτουμε στον ζωμό και ανακατεύουμε με σύρμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Στύβουμε το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Τέλος προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο. Μπορούμε να κάνουμε πιο αραιή τη σάλτσα προσθέτοντας λίγο ζωμό από το φαγητό.
Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα λεμονιού.
Πηγή: argiro.gr