Υλικά

600 γρ. καλαμάρια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα
αλάτι
πιπέρι
1/8 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
30 γρ. ούζο
160 γρ. νερό
70 γρ. ρύζι καρολίνα
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
ξύσμα, από 1 λεμόνι
χυμό, από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

πράσινη σαλάτα
φέτες λεμόνι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα πλένουμε πολύ καλά. Κόβουμε τα κεφάλια, αφαιρούμε το δέρμα και τα μάτια τους.
  • Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με λίγο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κεφάλια από τα καλαμάρια και τα πλοκάμια.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το τριμμένο μπαχάρι.
  • Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε το νερό και το ρύζι.
  • Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά περίπου. Μαγειρεύουμε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
  • Ελέγχουμε αν έχει βράσει το ρύζι. Αν κρατάει λίγο στο κέντρο του ο κόκκος, συμπληρώνουμε λίγο ακόμα νερό και σιγοβράζουμε για ακόμα 5 λεπτά.
  • Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το μάραθο και το ξύσμα από το λεμόνι.
  • Αφαιρούμε τα πλοκάμια και τα κρατάμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Τρυπάμε τις κουκούλες των καλαμαριών με ένα πιρούνι, ώστε να μπορούν να μπουν τα υγρά στο εσωτερικό, και τις γεμίζουμε με το μείγμα του ρυζιού χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουτάλι. Κλείνουμε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα για να μη χυθεί η γέμιση.
  • Bάζουμε μία κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο σε δυνατή φωτιά. Σε αυτή σοτάρουμε  για 2 λεπτά από κάθε πλευρά τα καλαμάρια.
  • Σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού και μεταφέρουμε την κατσαρόλα στον φούρνο προσθέτοντας και τα πλοκάμια. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
  • Ελέγχουμε τα καλαμάρια και όταν μαλακώσουν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τον φούρνο.
  • Τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 2 εκ. και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και φέτες λεμονιού περασμένες στο τηγάνι.

Πηγή: akispetretzikis.com