Πεντανόστιμο κέικ μελιού
Υλικά
Για το κέικ
- 250 γρ. νερό
- 150 γρ. ηλιέλαιο
- 150 γρ. αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ. μέλι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
- 225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη σως μελιού
- 50 γρ. μέλι
- ξύσμα, από 1 πορτοκάλι
- 3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- κανέλα
- 20 γρ. τζίντζερ
Για το frosting
- 70 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 70 γρ. ζάχαρη καστανή
- μέλι, για το σερβίρισμα
- καρύδια, για το σερβίρισμα
Για το κέικ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το ηλιέλαιο, τα αυγά, το μέλι, αλάτι, την κανέλα, το τζίντζερ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι διαλυθεί το μέλι και ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το μείγμα θα είναι αρκετά ρευστό αλλά αυτή είναι η υφή που θέλουμε.
- Βουτυροαλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ 30x10 εκ. και βάζουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε για 1 ½ ώρα σε ψηλή σχάρα. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σως μελιού
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι, την κανέλα, το τζίντζερ, τον χυμό από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ζεσταθεί.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Για το frosting
- Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Τέλος, βάζουμε το μέλι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Για τη σύνθεση
- Με ένα κουτάλι καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του κέικ με το μισό frosting.
- Κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι και σερβίρουμε με μία κουταλιά από το frosting, τα καρύδια, θυμάρι και λίγη από τη σως μελιού.