Υλικά

2 γρ. μαστίχα
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
ξύσμα, από 2 πορτοκάλια
80 γρ. μέλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
7 γρ. μαχλέπι, σε σκόνη
320 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
700 γρ. αλεύρι μαλακό
3 αβγά, μέτρια
60 γρ. γάλα
30 γρ. κονιάκ
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, 10 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει σκόνη η μαστίχα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τα 170 γρ. ζάχαρη, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το μαχλέπι, το βούτυρο και χτυπάμε πολύ καλά με το σύρμα για 7-8 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Προσθέτουμε στο μίξερ 1 κ.σ. αλεύρι και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να βάλουμε το επόμενο.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα, το κονιάκ και χτυπάμε δυνατά μέχρι να απορροφηθούν.
Ανακατεύουμε, με ένα κουτάλι, σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και τα βάζουμε στο μίξερ. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα με τα χέρια μέχρι να δέσει η ζύμη μας.

Παίρνουμε λίγη ζύμη (περίπου 30-35 γρ.) και πλάθουμε τα κουλουράκια. Καλό θα ήταν να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.

Βάζουμε τα κουλουράκια σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο. Ψήνουμε για 20 λεπτά.

Αφαιρούμε, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com