Η αγκινάρα εκτός από πολύ γευστική είναι και σύμμαχος της υγείας μας, είναι πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίαςαλλά υψηλής διατροφικής, όπως και αν μαγειρευτούν είναι πολύ νόστιμες, έτσι όμως φτιαγμένες είναι κάτι εξαιρετικό.

Θα χρειαστούμε αγκινάρες καρδιά, αυτή την εποχή έχουμε υπέροχες φρέσκες, αν όμως δεν έχετε χρόνο υπάρχουν και οι κατεψυγμένες.

Οι αγκινάρες παπουτσάκια χρειάζονται ένα κιμά, σαν αυτόν που κάνουμε τα μακαρόνια με κιμά, το παστίτσιο, μπεσαμέλ και τυρί τριμμένο, υπάρχει και η έτοιμη μπεσαμέλ για ευκολία.

Θα σας πω εν τάχει, ότι τον κιμά τον τσιγαρίζουμε στο λάδι του, τον σβήνουμε με κρασί, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε κανελογαρύφαλα, μοσχοκάρυδο, δαφνόφυλλο και τον αφήνουμε να ψηθεί συμπληρώνοντας λίγο νεράκι, αν κάποιοι θέλουν, μπορούν να βάλουν και τριμμένη ντομάτα.

Βάζουμε νερό να βράσει και βράζουμε τις αγκινάρες αφού τις έχουμε καθαρίσει για δέκα λεπτά με λίγο αλάτι, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σ ένα πυρέξ με την σειρά.

Ρίχνουμε πρώτα σε κάθε μία καρδιά λίγο τυρί τριμμένο, μετά τον κιμάκαι αμέσως μετά φτιάχνουμε την μπεσαμέλ, βάζουμε σ ένα κατσαρολάκι λίγο λάδι η βούτυρο να κάψει, εγώ βάζω πάντα λάδι, ρίξτε μέσα τρεις κουταλιές της σούπας γεμάτεςαλεύρι και ανακατέψτε γρήγορα με το σύρμα, για να μην σβολιάσει, αμέσως μετά ρίχνετε σιγά σιγά περίπου μισό κιλόγάλα ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να πήξει, μετά χτυπάτε δυο αυγά καλά και τα ρίχνετε μέσα, ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθούν, βάλτε λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο τυρί τριμμένο κι έτοιμη.

Σκεπάζουμε τον κιμά με μπεσαμέλ ρίχνουμε πάλι λίγο τυρί πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε για μισή ώρα στους 180 βαθμούς.

Τις ποσότητες τις κανονίζετε εσείς ανάλογα με το πόσοι είστε.

Το φαγητό συνοδεύουμε με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα και κρασάκι της αρεσκείας σας…