Οι αγκινάρες περιέχουν πάρα πολλές βιταμίνες, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό.

Θα χρειαστούμε λοιπόν αγκινάρες, αλατοπίπερο, ένα μικρό ξερό κρεμμύδι, λίγο λάδι, κρασί για το μαγείρεμα, δυο ντομάτες ώριμες περασμένες στο μούλτι και ρύζι Καρολίνα.

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες με τον γνωστό τρόπο, αν το κοτσάνι τους είναι τρυφερό το καθαρίζουμε εξωτερικά και κρατάμε μόνο την καρδιά που είναι τρυφερή και τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα με νερό και λεμόνι για να μην μαυρίσουν.

Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια στο μέγεθος που θέλουμε η και τις κρατάμε ολόκληρες, εγω δεν τις κόβω.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε λίγο ξερό κρεμμύδι, αμέσως μετά βάζουμε και τις αγκινάρες και αφού πάρουν λίγο χρώμα τις σβήνουμε με λίγο κρασί, η αν θέλετε ένα σφηνάκι ούζο η ρακί.

Αφού εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις λιωμένες ντομάτες, ζεστό νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά αφήνοντας να σιγοβράσουν για δέκα λεπτά με ένα τέταρτο, αμέσως μετά ρίχνουμε το ρύζι και αναλόγως με την ποσότητα που έχουμε ρίχνουμε το ανάλογο νερό, η αναλογία στο ρύζι είναι κλασική, ένα ρύζι τρία νερό, επίσης ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να πιεί το νερό του και να χυλώσει το ρύζι.

Σερβίρεται με τριμμένο τυρί αν σας αρέσει η χοντροκομμένο πιπέρι.