Εύκολο και νόστιμο μπανανόψωμο
Υλικά
- 120 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 80 γρ. ινδοκάρυδο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, (χωρίς γλουτένη)
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1 κ.γ. κανέλα
- 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. ηλιέλαιο, + έξτρα, για τη φόρμα
- 2 αβγά, μέτρια, ελαφρώς χτυπημένα
- 70 γρ. γάλα αμυγδάλου
- 3 μπανάνες, ώριμες, 2 λιωμένες + 1 ολόκληρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. μέλι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Λαδώνουμε καλά μια φόρμα για κέικ 10x30 εκ.
- Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση και στην περιφέρεια της φόρμας, αφήνοντας να περισσεύει λίγο από τα πλάγια.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά –το αλεύρι, το ινδοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, τη ζάχαρη– και κάνουμε μια γούβα στη μέση.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, τα αβγά, το γάλα αμυγδάλου, τις λιωμένες μπανάνες και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα των υγρών στο μπολ των στερεών υλικών και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ.
- Κόβουμε την ολόκληρη μπανάνα στη μέση κατά μήκος και την τοποθετούμε πάνω από το κέικ.
- Με ένα πινέλο, απλώνουμε ½ κ.σ. μέλι πάνω στα κομμάτια μπανάνας.
- Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 70 λεπτά (ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ τοποθετώντας στο κέντρο του μια οδοντογλυφίδα – αν βγει καθαρή, σημαίνει ότι είναι έτοιμο). Μετά από 35 λεπτά ψησίματος, αν το κέικ έχει χρυσαφίσει αρκετά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα για 10 λεπτά να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε, και το τοποθετούμε πάλι στη σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
- Απλώνουμε στην επιφάνειά του την υπόλοιπη ½ κ.σ. μέλι, κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε.