Υπέροχο φαγητό και με τον τρόπο που θα το φτιάξουμε εξαιρετικά υγιεινό…

Αρχικά καθαρίζουμε τις πατάτες, τις χοντροκόβουμε και τις αφήνουμε μέσα στο νερό για να μη μαυρίσουν.

Σ ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, ρίχνουμε μέσα λίγο ξύδι, αλάτι, πιπέρι, ένα αυγό, τρεις κουταλιές της σούπας νιφάδες βρόμης, λίγη ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, δυόσμο, λάδι μισό φλιτζάνι περίπου, τα ζυμώνουμε καλά και αφού γίνει μια λεία μάζα, την βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει, μέχρι να ετοιμάσουμε την σάλτσα μας.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε αλεσμένη ντομάτα, νερό, αλάτι πιπέρι, ένα κύβο λαχανικών, κανέλα, μπαχάρι, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, δαφνόφυλλο, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, λάδι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα αν έχετε, ετοιμάζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σαν να τις τηγανίζαμε αλλά όχι πολύ λεπτές, μέτριες, τις βάζουμε στη σχάρα που έχουμε στρώσει λαδόκολλα, τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε να ψηθούν, για να γίνουν σαν τηγανητές, εγω πλέον ποτέ δεν τηγανίζω.

Όση ώρα ψήνονται, πλάθουμε τα κεφτεδάκια, να είναι έτοιμα στο ψυγείο, μόλις βγουν οι πατάτες από τον φούρνο, τις ρίχνουμε μέσα στην γάστρα που θα χρησιμοποιήσουμε, βάζουμε πάνω στην ίδια λαδόκολλα τα κεφτεδάκια στην σειρά και βάζουμε κι αυτά στο φούρνο να ψηθούν, θέλουν περίπου τρία τέταρτα και οι πατάτες το ίδιο.

Όση ώρα κάνουν αυτά να ψηθούν, θα έχει ετοιμαστεί και η σάλτσα μας.

Όταν είναι έτοιμα τα κεφτεδάκια τα ρίχνουμε πάνω από τις πατάτες στην γάστρα όμορφα, ρίχνουμε και την σάλτσα από πάνω σκεπάζουμε την γάστρα και τα βάζουμε όλα μαζί για μια ώρα περίπου στον φούρνο που είναι ήδη ζεστός.

Το φαγητό είναι υπέροχο, όταν ανοίξετε την γάστρα είναι μια ζωγραφιά, συνοδεύεται με τυρί φέτα, μια ωραία σαλάτα λάχανο, καρότο και κρασάκι του γούστου σας.

Τις ποσότητες τις καθορίζετε εσείς ανάλογα με τα άτομα που είστε στο σπίτι σας.