Πεντανόστιμη και γρήγορη μηλόπιτα
Υλικά
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. αλάτι
250 γρ. βούτυρο, παγωμένο
50 γρ. νερό, κρύο
Για τη γέμιση
4 μήλα πράσινα
4 μήλα κόκκινα
100 γρ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1 αβγό, για το άλειμμα
ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, και το αλάτι.
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε στο μπολ. Βάζουμε γάντια και ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα υλικά (φοράμε γάντια για να μην περνάει η θερμοκρασία από τα χέρια μας στο βούτυρο και λιώσει).
Τέλος, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το μείγμα μας την υφή εύπλαστου ζυμαριού και να μπορούμε να το πλάσουμε σε μπάλα.
Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ίσους δίσκους, τους τυλίγουμε με μεμβράνη, και τους βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να σφίξει το ζυμάρι.
Για τη γέμιση
Κόβουμε το κάθε μήλο σε 12 κυδωνάτες φέτες αφαιρώντας τα σπόρια.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν τα μήλα.
Για τη συναρμολόγηση
Αφαιρούμε τους δίσκους ζύμης από το ψυγείο και τους αφήνουμε για 10-15 λεπτά ώστε να μαλακώσουν λίγο και να μπορούμε να τους ανοίξουμε εύκολα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. και την αφήνουμε στην άκρη.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε τον ένα δίσκο ζύμης σε στρογγυλό φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα. Το μεταφέρουμε με προσοχή στην ταρτιέρα και το πιέζουμε με τα χέρια μας, ώστε να εφάπτεται καλά στον πάτο και τα τοιχώματά της.
Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια των μήλων στη φόρμα.
Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο και το κόβουμε σε λωρίδες πάχους 2 εκ. Δημιουργούμε πλέξη με τις λωρίδες, απλώνοντας τις μισές κάθετα και τις υπόλοιπες οριζόντια καλύπτοντας έτσι τη γέμιση.
Πιέζουμε τις άκρες της βάσης να κολλήσουν με τις λωρίδες. Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε με το αυγό τις λωρίδες της ζύμης. Ψήνουμε για μία ώρα στον φούρνο μέχρι να χρυσαφίσουν οι λωρίδες της ζύμης.
Βγάζουμε τη μηλόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Έπειτα, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τη σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. αλάτι
250 γρ. βούτυρο, παγωμένο
50 γρ. νερό, κρύο
Για τη γέμιση
4 μήλα πράσινα
4 μήλα κόκκινα
100 γρ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1 αβγό, για το άλειμμα
ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, και το αλάτι.
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε στο μπολ. Βάζουμε γάντια και ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα υλικά (φοράμε γάντια για να μην περνάει η θερμοκρασία από τα χέρια μας στο βούτυρο και λιώσει).
Τέλος, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το μείγμα μας την υφή εύπλαστου ζυμαριού και να μπορούμε να το πλάσουμε σε μπάλα.
Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ίσους δίσκους, τους τυλίγουμε με μεμβράνη, και τους βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να σφίξει το ζυμάρι.
Για τη γέμιση
Κόβουμε το κάθε μήλο σε 12 κυδωνάτες φέτες αφαιρώντας τα σπόρια.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν τα μήλα.
Για τη συναρμολόγηση
Αφαιρούμε τους δίσκους ζύμης από το ψυγείο και τους αφήνουμε για 10-15 λεπτά ώστε να μαλακώσουν λίγο και να μπορούμε να τους ανοίξουμε εύκολα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. και την αφήνουμε στην άκρη.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε τον ένα δίσκο ζύμης σε στρογγυλό φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα. Το μεταφέρουμε με προσοχή στην ταρτιέρα και το πιέζουμε με τα χέρια μας, ώστε να εφάπτεται καλά στον πάτο και τα τοιχώματά της.
Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια των μήλων στη φόρμα.
Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο και το κόβουμε σε λωρίδες πάχους 2 εκ. Δημιουργούμε πλέξη με τις λωρίδες, απλώνοντας τις μισές κάθετα και τις υπόλοιπες οριζόντια καλύπτοντας έτσι τη γέμιση.
Πιέζουμε τις άκρες της βάσης να κολλήσουν με τις λωρίδες. Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε με το αυγό τις λωρίδες της ζύμης. Ψήνουμε για μία ώρα στον φούρνο μέχρι να χρυσαφίσουν οι λωρίδες της ζύμης.
Βγάζουμε τη μηλόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Έπειτα, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τη σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com