Εύκολο γλυκό ψυγείου με φράουλες και λευκή κρέμα
Υλικά
Για το παντεσπάνι
1½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν
2 πρέζες αλάτι
125 γραμ. Χωριό μαργαρίνη με ελληνικό γιαούρτι (σε θερμ. δωμ.)
1 φλ. ζάχαρη
5 αυγά (σε θερμ. δωμ.)
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 μικρο λεμόνι (ακέρωτο)
Για το σιρόπι
1 κουτί ζαχαρούχο (400 γραμ.)
1 κουτί εβαπορέ (400 γραμ.)
1 φλ. κρέμα γάλακτος light
Για το γαρνίρισμα
1½ φλ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κ.σ ζάχαρη άχνη
200 γραμ. μικρές φράουλες (κατακόκκινες-ώριμες και σφιχτές)
λίγο κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Το tres leches cake, αυτό το εύκολο γλυκό ψυγείου με φράουλες και ιδιαίτερο σιρόπι, όσο πιο πολύ μείνει στο ψυγείο τόσο πιο ωραίο θα γίνει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στον αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι 34χ22 εκατ. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε για 2-3΄μέχρι να γίνουν κρέμα. Ένα- ένα προσθέτουμε τα αυγά, χτυπώντας με το μίξερ κάθε φορά ώστε να πίνει το μείγμα κάθε αυγό που προσθέτουμε. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ χειρός και λίγο-λίγο σταδιακά, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας πάντα με ο μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε για 30΄στη μεσαία σχάρα. Αφού βγει το παντεσπάνι από το φούρνο όπως είναι ζεστό, το τρυπάμε με σουβλί ή με ένα πιρούνι ολόγυρα παντού. Αφήνουμε να κρυώσει για 20΄.
Για το σιρόπι γάλακτος
Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα το εβαπορέ μαζί με το ζαχαρούχο, να ενωθούν. Σιγά-σιγά, προσθέτουμε τη light κρέμα. Μόλις ενωθούν τα υλικά σταματάμε το μίξερ.
Με αυτό το υγρό μείγμα (γαλατένιο σιρόπι) που δημιουργήθηκε, περιχύνουμε το παντεσπάνι σιγά-σιγά μέχρι να το ρουφήξει όλο.
Αφού κυρώσει τελείως το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον. Το γλυκό ψυγείου θα είναι ζουμερό και το παντεσπάνι αφράτο και γαλατένιο. Σερβίρεται παντα παγωμένο και είναι καλύτερο πάντα την επόμενη ημέρα.
Για το γαρνίρισμα
Χτυπάμε σε ένα μπολ με μίξερ χειρός την κρύα κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσει απαλές κορυφές.
Την απλώνουμε επάνω σε όλη την επιφάνεια του γλυκού. Γαρνίρουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού με ολόκληρες μικρές φράουλες. Παγώνουμε το γλυκό για 1 ή περισσότερες ώρες.
Το διατηρούμε πάντα στο ψυγείο.
Μυστικά για το tres leches cake
Το tres leches cake γνωστό και σαν Pastel de Tres Leches ή Three Milk cake, είναι ένα σιροπιαστό κέικ που μπαίνει σε ταψί, περιχύνεται με σιρόπι από 3 είδη γάλακτος εβαπορέ-ζαχαρούχο-πλήρες γάλα ή κρέμα, από όπου πήρε και το όνομα του.
Όταν τα 3 γάλατα ενωθούν σε σιρόπι, ισορροπούν τη γλύκα και την πλούσια γεύση του κέικ.
Γίνεται σε μια στρώση σε ταψί, περιχύνεται με το σιρόπι γάλακτος και αφού ποτίσει σωστά καλύπτεται με σαντιγί.
Σερβίρεται σκέτο και είναι καταπληκτικό, γαρνίρεται με φράουλες ή αλλά φρέσκα φρούτα ή σερβίρεται με τρίμμα σοκολάτας.
Προέρχεται από την κεντρική και νότια Αμερική και αγαπιέται πολύ από τους Ισπανόφωνους όλου του κόσμου.
Πηγή: argiro.gr
Για το παντεσπάνι
1½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν
2 πρέζες αλάτι
125 γραμ. Χωριό μαργαρίνη με ελληνικό γιαούρτι (σε θερμ. δωμ.)
1 φλ. ζάχαρη
5 αυγά (σε θερμ. δωμ.)
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 μικρο λεμόνι (ακέρωτο)
Για το σιρόπι
1 κουτί ζαχαρούχο (400 γραμ.)
1 κουτί εβαπορέ (400 γραμ.)
1 φλ. κρέμα γάλακτος light
Για το γαρνίρισμα
1½ φλ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κ.σ ζάχαρη άχνη
200 γραμ. μικρές φράουλες (κατακόκκινες-ώριμες και σφιχτές)
λίγο κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Το tres leches cake, αυτό το εύκολο γλυκό ψυγείου με φράουλες και ιδιαίτερο σιρόπι, όσο πιο πολύ μείνει στο ψυγείο τόσο πιο ωραίο θα γίνει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στον αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι 34χ22 εκατ. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε για 2-3΄μέχρι να γίνουν κρέμα. Ένα- ένα προσθέτουμε τα αυγά, χτυπώντας με το μίξερ κάθε φορά ώστε να πίνει το μείγμα κάθε αυγό που προσθέτουμε. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ χειρός και λίγο-λίγο σταδιακά, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας πάντα με ο μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε για 30΄στη μεσαία σχάρα. Αφού βγει το παντεσπάνι από το φούρνο όπως είναι ζεστό, το τρυπάμε με σουβλί ή με ένα πιρούνι ολόγυρα παντού. Αφήνουμε να κρυώσει για 20΄.
Για το σιρόπι γάλακτος
Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα το εβαπορέ μαζί με το ζαχαρούχο, να ενωθούν. Σιγά-σιγά, προσθέτουμε τη light κρέμα. Μόλις ενωθούν τα υλικά σταματάμε το μίξερ.
Με αυτό το υγρό μείγμα (γαλατένιο σιρόπι) που δημιουργήθηκε, περιχύνουμε το παντεσπάνι σιγά-σιγά μέχρι να το ρουφήξει όλο.
Αφού κυρώσει τελείως το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον. Το γλυκό ψυγείου θα είναι ζουμερό και το παντεσπάνι αφράτο και γαλατένιο. Σερβίρεται παντα παγωμένο και είναι καλύτερο πάντα την επόμενη ημέρα.
Για το γαρνίρισμα
Χτυπάμε σε ένα μπολ με μίξερ χειρός την κρύα κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσει απαλές κορυφές.
Την απλώνουμε επάνω σε όλη την επιφάνεια του γλυκού. Γαρνίρουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού με ολόκληρες μικρές φράουλες. Παγώνουμε το γλυκό για 1 ή περισσότερες ώρες.
Το διατηρούμε πάντα στο ψυγείο.
Μυστικά για το tres leches cake
Το tres leches cake γνωστό και σαν Pastel de Tres Leches ή Three Milk cake, είναι ένα σιροπιαστό κέικ που μπαίνει σε ταψί, περιχύνεται με σιρόπι από 3 είδη γάλακτος εβαπορέ-ζαχαρούχο-πλήρες γάλα ή κρέμα, από όπου πήρε και το όνομα του.
Όταν τα 3 γάλατα ενωθούν σε σιρόπι, ισορροπούν τη γλύκα και την πλούσια γεύση του κέικ.
Γίνεται σε μια στρώση σε ταψί, περιχύνεται με το σιρόπι γάλακτος και αφού ποτίσει σωστά καλύπτεται με σαντιγί.
Σερβίρεται σκέτο και είναι καταπληκτικό, γαρνίρεται με φράουλες ή αλλά φρέσκα φρούτα ή σερβίρεται με τρίμμα σοκολάτας.
Προέρχεται από την κεντρική και νότια Αμερική και αγαπιέται πολύ από τους Ισπανόφωνους όλου του κόσμου.
Πηγή: argiro.gr