Συστατικά

  • 75 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα, για τη φόρμα
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 αβγά, μέτρια
  • 150 γρ. ξινόγαλο
  • 50 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 2 αχλάδια
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα, για τη φόρμα
  • 100 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
  • γάλα, για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 13x25 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν προσθέσουμε το επόμενο ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο μπολ το ξινόγαλο και τον χυμό πορτοκαλιού.
  • Καθαρίζουμε τα αχλάδια από τη φλούδα και τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε κυβάκια 0,5 εκ.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα αχλάδια, το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το μείγμα με τα αχλάδια στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα για 30 λεπτά μέχρι να κρυώσει.
  • Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς.
  • Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με γάλα.
πηγή:akispetretzikis.com