Αθηναϊκή, ένα πιάτο της μόδας, του συρμού, αστική μαγειρική θα τολεγα επίσης στην δεκαετία του 60 και του 70, όταν η χώρα ξανάβρισκε μετά τον πόλεμο, η προσπαθούσε να ξαναβρεί τον βηματισμό της.

Για να δούμε όμως πως φτιάχνεται και τι θα χρειαστούμε…

Ένα ψάρι για βραστό σφυρίδα, βακαλάο, συναγρίδα ή όποιο άλλο σας αρέσει, να μην έχει πολλά κόκκαλα, περίπου ενάμιση κιλό καθαρισμένο, μισό ποτήρι λευκό κρασί, τρία τέσσερα μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα κατά μήκος, δυο τρεις μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος κι αυτές, ένα κουταλάκι κόκκους μαύρου πιπεριού, ένα ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο, ένα μικρό ματσάκι σέλινο, 3-4 αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε κύβους, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας κάππαρη, δύο τρία φλιτζάνια του τσαγιού μαγιονέζα, αλάτι και πιπέρι.

Άντε να πάμε να το φτιάξουμε…

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το κρασί και νερό λίγο πάνω απ την μέση, προσθέτουμε λίγο αλάτι, τα μυρωδικά, τα πιπέρια, το κρεμμύδι και τις πατάτες.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μόλις κοχλάσει, αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 5-6 λεπτά, μετά, προσθέτουμε τα καρότα και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και τα καρότα.

Τρυπώντας τα με ένα πιρούνι θα καταλάβουμε.

Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τις πατάτες και τα καρότα σε ένα σουρωτό μέχρι να κρυώσουν λίγο, τα υπόλοιπα υλικά τ αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα.

Στο ζωμό της κατσαρόλας που κοχλάζει βυθίζουμε το ψάρι και το βράζουμε για 15-20 λεπτά, όχι παραπάνω για να μη στεγνώσει, το τραβάμε προσεχτικά με δυο τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε σε ένα ταψάκι να κρυώσει λίγο για να μπορέσουμε να το καθαρίσουμε.

Σουρώνουμε τον ζωμό και αν θέλουμε τον κάνουμε μια σούπα με πεπονάκι, η τον βάζουμε στην κατάψυξη για να τον χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο φαγητό μας με ψάρι η γαρίδες η όποιο άλλο ψαρικό..

Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους και τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε την κάππαρη, το αγγουράκι τουρσί το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά, βάζουμε την μαγιονέζα και ανακατεύουμε και πάλι απαλά.

Ξεψαχνίζουμε το ψάρι προσεχτικά, βάζουμε τα ψαχνά στο μπολ με τα λαχανικά, προσθέτουμε λίγη μαγιονέζα ακόμα και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε το ξεκοκαλισμένο ψάρι σε μια πιατέλα και «χτίζουμε» τον κορμό του με το μείγμα που έχουμε φτιάξει, μετά καλύπτουμε με μια λεπτή στρώση μαγιονέζας και πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά.

Για να στολίσουμε το ψάρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγη κάππαρη, αγγουράκια τουρσί, καρότα.

Με λίγα λόγια αυτοσχεδιάζουμε, βάζουμε την πιατέλα με το ψάρι στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος, για να κρυώσει καλά.

Μαγιονέζα χειροποίητη στην στιγμή χωρίς αυγά.


Θα χρειαστούμε ένα ποτήρι του κρασιού γάλα εβαπορέ, ένα ποτήρι του κρασιού καλαμποκέλαιο είναι καλό για την μαγιονέζα, πιο ελαφρύ, μια κουταλιά μουστάρδα, χυμό από ένα λεμόνι, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι.

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε δυνατά για λίγα λεπτά, αμέσως θα δούμε την μαγιονέζα να πήζει και να είναι έτοιμη, απλά, υγιεινά και οικονομικά.

Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί και λευκό παγωμένο κρασί.