Υλικά για βασιλόπιτα αμυγδάλου

285 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα και τριμμένα
115 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
5 μεγάλα αυγά (300 γραμμάρια), χωρισμένα
250 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
185 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο
10 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

Συνταγή για βασιλόπιτα αμυγδάλου

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C.
  • Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα.
  • Όσο προθερμαίνεται ο φούρνος βάζουμε τα αμύγδαλα να καβουρδιστούν, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρώς καστανό χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Ανακατεύουμε μαζί τα στεγνά υλικά (αλεύρι, αλάτι, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα και ξύσμα λεμονιού).
  • Χρησιμοποιούμε τα στεγνά υλικά για να τρίψουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι.
  • Ντύνουμε ένα ταψί των 26 εκ. διάμετρο με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε την λαδόκολλα και τα πλαϊνά με τα 15 γρ. βούτυρο.
  • Λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμμάτων, για ένα λεπτό κάθε φορά, μέχρι να λιώσει (ή σε τηγανάκι σε χαμηλή φωτιά). Το αφήνουμε να κρυώσει αλλά να μην πήξει.
  • Κτυπάμε τα ασπράδια με το χυμό λεμονιού μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  • Κτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη, για περίπου πέντε λεπτά, μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα (χρησιμοποίησα μίξερ χειρός).
  • Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σταδιακά, ανακατεύοντας με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  • Σταματάμε το μίξερ και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ρίχνουμε εναλλάξ αλεύρι και μαρέγκα.
  • Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να βάλουμε όλο το αλεύρι και τα ασπράδια.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα να απλώσει παντού.
  • Πλένουμε ένα κέρμα, το σκουπίζουμε και το τυλίγουμε σε λίγο αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα.
  • Βάζουμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το μαχαίρι που θα τρυπήσουμε το κέικ προς το κέντρο, θα βγει καθαρό.
  • Βγάζουμε το ταψί σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από τις άκρες του ταψιού, και αναποδογυρίζουμε το κέικ για να βγάλουμε τη λαδόκολλα.
  • Το ξαναγυρίζουμε από την άλλη πλευρά, γιατί το κέρμα θα φαίνεται από κάτω.
  • Μπορούμε να το διακοσμήσουμε με στένσιλ και ζάχαρη άχνη, με γλάσο ρουαγιάλ, με βουτυρόκρεμα ή με ζαχαρόπαστα.