Υλικά για παραδοσιακή βασιλόπιτα της γιαγιάς

  • Αυγα 6
  • Ζαχαρη 2 ποτήρια
  • Σπορέλαιο 1 ποτήρι
  • Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 ποτήρι
  • Αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 550 γραμμάρια
  • Ξύσμα πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια
  • Βανίλια 2
Για τα πασπάλισμα
Ζάχαρη Άχνη όσο θέλετε

Συνταγή για παραδοσιακή βασιλόπιτα της γιαγιάς

  • Αρχικά χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ασπρίσει.
  • Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά το σπορέλαιο και τον χυμό πορτοκαλιού εναλλάξ.
  • Στο τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί, κάτω και πλάγια. Βάζουμε λαδόκολλα και μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί.
  • Ψήνουμε την βασιλόπιτα για 50 λεπτά με αναμμένο φούρνο και για άλλα 10 λεπτά με σβηστό φούρνο. Ελέγχουμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκι κι αν βγει καθαρό είναι έτοιμη.
  • Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη μόλις κρυώσει τελείως η βασιλόπιτα και είναι έτοιμη.
Tips για την παραδοσιακή βασιλόπιτα
  • Μετράμε τα υλικά με το ίδιο ποτήρι.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κονιάκ ή κάποιο άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας.
  • Ο χυμός μπορεί να αντικατασταθεί και με γάλα και να ελαττωθεί το αλεύρι στα 500 γραμμάρια.
  • Μπορείτε να βάλετε και καρύδια. Επίσης αν σας φαίνεται πολύ η ζάχαρη μπορείτε να βάλετε ένα ποτηρι αντί για δύο.