Πως θα φτιάξετε εύκολα τσουρέκια χωρίς γλουτένη
Με πρόβειο βούτυρο
Τα τσουρέκια χωρίς γλουτένη είναι αφράτα, νόστιμα και μοσχοβολάνε μαστίχα και μαχλέπι
    Υλικά για τσουρέκια χωρίς γλουτένη
- 300 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
 - 10 γρ. ξηρή μαγιά
 - 175 Ml χλιαρό γάλα (40oC)
 - 100 γρ. ζάχαρη
 - 2 αυγά
 - 50 γρ. πρόβειο βούτυρο
 - 1 πρέζα αλάτι
 - 1/3 κ.γ. μαχλέπι
 - 1/3 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
 
Υλικά για το ψήσιμο
- 1 αυγό
 - Λίγο νερό
 - 150 γρ. αμύγδαλο φιλέ
 
Συνταγή για τσουρέκια χωρίς γλουτένη
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει.
 - Κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση, μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο μπολ και αφήνουμε να χλιαρίνει (όχι όμως να κρυώσει).
 - Προσθέτουμε τη μαγιά και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι.
 - Προσθέτουμε 3 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά, αφού το έχουμε σκεπάσει με πετσέτες κουζίνας.
 - Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
 - Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα στο μίξερ με το σύρμα. Μεταφέρουμε σε μπολ.
 - Μόλις φουσκώσει το προζύμι, μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ.
 - Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου.
 - Προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις μαζί με τα αρωματικά και το αλάτι και ζυμώνουμε 2-3 λεπτά.
 - Προσθέτουμε τους κρόκους και την μαρέγκα και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, υγρή και αφράτη.
 - Σε αυτό το σημείο δεν ξεκολλάει από τον κάδο ή τα χέρια.
 - Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σχετικά μεγάλη λεκάνη, σκεπάζουμε καλά με πετσέτες κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
 - Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρουμε το 1/3 της ζύμης.
 - Ζυμώνουμε και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.
 - Πλάθουμε σε σχήματα της προτίμησής μας. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
 - Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα τσουρέκια.
 - Αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 40 λεπτά ώστε να φουσκώσουν.
 - Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC.
 - Χτυπάμε το αυγό με 2-3 κ.σ. νερό και αλείφουμε με προσοχή τα τσουρέκια για να μην τα τρυπήσουμε με το πινέλο και ξαναφουσκώσουν.
 - Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε για 15-18 λεπτά.
 - Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.
 
            
 En