Υλικά για λαμπρόψωμο

  • 40 γρ. μαγιά νωπή
  • 1/2 κούπα νερό, χλιαρό
  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα γάλα, χλιαρό
  • 1 κουτ. γλυκού (κοφτή) αλάτι
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι

Συνταγή για λαμπρόψωμο

  • Για το αφράτο λαμπρόψωμο διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας καλά.
  • Προσέχουμε να μην είναι καυτό το νερό ώστε να μην καταστραφεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό.
  • Τον αφήνουμε για 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
  • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι.
  • Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο τους και ρίχνουμε εκεί το γάλα, το ελαιόλαδο, το αυγό και το μείγμα της μαγιάς.
  • Ζυμώνουμε λίγο με τον γάντζο και στη συνέχεια με τα χέρια, για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Αν χρειαστεί περισσότερα υγρά, προσθέτουμε νερό σιγά-σιγά.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 1 ώρα να φουσκώσει (θα διπλασιαστεί σε μέγεθος).
  • Πλάθουμε το κάθε μέρος σε μπαστούνια και στη συνέχεια σε απλή πλεξούδα, διπλώνοντας τα μπαστούνια στη μέση.
  • Την κάθε πλεξούδα τη διπλώνουμε σε στρογγυλή κουλούρα και τη βάζουμε σε μια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 28 εκ.
  • Περνάμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ανάβουμε τον φούρνο στους 200° C και βάζουμε κατευθείαν μέσα τις κουλούρες, χωρίς προθέρμανση. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.