Υλικά για σπιτικό τσουρέκι

  • 100 γρ.βούτυρο
  • 350 γρ.γάλα
  • 200 γρ.ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαστίχα (τη θρυμματίζουμε με λίγη ζάχαρη για να γίνει σκόνη)
  • 1 φακελάκι μαχλέπι
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκο
  • 3 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
  • 800 γρ. σκληρό αλεύρι ειδικό για τσουρέκι
  • αμύγδαλο φιλέ

Συνταγή για σπιτικό τσουρέκι

  • Ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη μέχρι να λιώσουν σε χαμηλή φωτιά.
  • Έπειτα τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαγιά και τη μαστίχα.
  • Χτυπάμε τα αυγά και τα βάζουμε στο μπολ.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά και το αλεύρι (προαιρετικά το έχουμε κοσκινίσει) και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
  • Στη συνέχεια αφήνουμε το ζυμάρι για 1 ώρα μέσα στο μπολ να φουσκώσει.
  • Σε μια λαμαρίνα τοποθετούμε 1 λαδόκολλα και πλάθουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες.
  • Χωρίζουμε σε τρία κομμάτια την κάθε μπάλα και κάνουμε πλεξίδες. Έτσι σχηματίζονται 2 τσουρέκια.
  • Αν πάλι προτιμάτε μπορείτε να φτιάξετε και ατομικά τσουρεκάκια, αντί για 2 μεγάλα οικογενειακά.
  • Αφού τους δώσουμε το επιθυμητό σχήμα τα αφήνουμε άλλη μια ώρα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό μαζί με μια κουταλιά της σούπας γάλα και με ένα πινέλο αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και ψήνουμε στον αέρα για 25 περίπου λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρώμα.