Αυτή η τυρόπιτα με μανούρι διαφέρει από τις άλλες τυρόπιτες με φέτα ως προς την απαλή της γεύση, καθώς το μανούρι είναι ένα τυρί με πυκνή μεν αλλά ήπια γεύση το οποίο μπορεί να αρωματιστεί με ότι θέλουμε, όπως ξύσματα εσπεριδοειδών ή βότανα.



Υλικά για τυρόπιτα χωρίς φύλλο με μανούρι


  • 1 κιλό μανούρι
  • 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα + 1 επιπλέον για την επιφάνεια
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • ελάχιστο αλάτι
  • 2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγη τριμμένη φρυγανιά, για το πασπάλισμα



Συνταγή για τυρόπιτα χωρίς φύλλο με μανούρι

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το μανούρι και το ζυμώνουμε καλά με τις παλάμες μας για να θρυμματιστεί σε μικρά κομμάτια.
  • Προσθέτουμε τα 3 αυγά και χτυπάμε με το μίξερ χειρός, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα 
  • Προσθέτουμε το ξύσμα, ελάχιστο αλάτι και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν με το μείγμα.
  • Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με αυτό του κέικ.
  • Αν προκύψει πολύ σφιχτό, το αραιώνουμε με λίγο επιπλέον γάλα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  • Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 35 x 40 εκ. και το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνά σε πάχος τα 2 εκ.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του μείγματος με το τελευταίο αυγό.
  • Ψήνουμε την πίτα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  • Τη σερβίρουμε χλιαρή ή μόλις κρυώσει.