Ο κορμός σοκολάτας με ποτοκάλι είναι ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό στιγμής για τις ξαφνικές λιγούρες ή ακόμα και τις ξαφνικές επισκέψεις. Θα το φτιάξετε με λίγα υλικά που σίγουρα έχετε πάντα στην κουζίνα σας και θα το απολαύσετε με φίλους ή την οικογένειά σας.



Υλικά για κορμό σοκολάτας με άρωμα πορτοκάλι


  • 3 αυγά
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • περίπου 3/4 φλιτζ. τσαγιού πραλίνα φουντουκιού ή μαρμελάδα της αρεσκείας μας
  • κακάο κοσκινισμένο, για το πασπάλισμα


Συνταγή για κορμό σοκολάτας με άρωμα πορτοκάλι


  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο.
  • Κοσκινίζουμε λίγο λίγο το αλεύρι πάνω από το μείγμα, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό σε αργή ροή και το ξύσμα και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και λείο μείγμα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210°C.
  • Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί με διαστάσεις περίπου 35 x 25 εκ.
  • Ψήνουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι το παντεσπάνι να ξανθύνει απαλά, και ξεφουρνίζουμε.
  • Αφήνουμε για 5 λεπτά.
  • Σκεπάζουμε το παντεσπάνι με μια λεπτή βαμβακερή πετσέτα.
  • Το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να είναι η πετσέτα από κάτω.
  • Ανασηκώνουμε το ταψί και αφαιρούμε τη λαδόκολλα.
  • Αφήνουμε για 5 λεπτά.
  • Τυλίγουμε το παντεσπάνι σε χαλαρό ρολό, όσο είναι ακόμη σχετικά ζεστό, και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Το ξετυλίγουμε, το αλείφουμε με πραλίνα ή μαρμελάδα (ή όποια άλλη γέμιση θέλουμε) και το τυλίγουμε ξανά σε ρολό, σχετικά σφιχτό.
  • Αν θέλουμε, το πασπαλίζουμε με άχνη ή το αλείφουμε με σαντιγί και κοσκινίζουμε από πάνω λίγο κακάο.