Το γλυκό κεράσι είναι ένα υπέροχο, αρωματικό γλυκό του Καλοκαιριού. Η συνταγή αυτή θα σας βοηθήσει βήμα- βήμα να το δημιουργήσετε μόνοι σας χειροποίητα με λίγα υλικά που έχετε στην κουζίνα σας. Αρκεί να διαλέξετε ωραία πετροκέρασα για να κάνετε τη διαφορά.

Υλικά για γλυκό κεράσι

  • 1 κιλό πετροκέρασα
  • 350 γρ. κεράσια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 1 φλιτζάνι του καφέ νερό
  • 2 στικ βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • Χυμό από 4 λεμόνια


Συνταγή για γλυκό κεράσι


  • Πλένουμε τα κεράσια και βγάζουμε τα κοτσάνια.
  • Βάζουμε τα κεράσια στο μπολ και ρίχνουμε νερό μέχρι να τα σκεπάζει.
  • Ρίχνουμε το φρέσκο χυμό λεμονιού και τις 2 λεμονόκουπες και τα αφήνουμε για 2 ώρες να «σφίξουν».
  • Τα ξεπλένουμε με μπόλικο νερό.
  • Με το ειδικό εργαλείο ή με την ανάποδη μιας φουρκέτας αφαιρούμε τα κουκούτσια, πάνω από το μπολ για να συγκεντρώσουμε το χυμό και τα κουκούτσια των κερασιών.
  • Αμέσως μετά ξεπλένουμε τα κουκούτσια με το 1 φλ. του καφέ νερό και κρατάμε το νερό, για να το χρησιμοποιήσουμε στο γλυκό.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε σε στρώσεις εναλλάξ τα κεράσια και την ζάχαρη και ρίχνουμε το νερό που κρατήσαμε από τα κουκούτσια.
  • Τα αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο για να βγάλουν τα κεράσια τους χυμούς τους.
  • Την επόμενη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, να πάρει βράση το γλυκό, χωρίς να ανακατεύουμε, για να μην μας λιώσει. Απλά ανακινούμε λίγο την κατσαρόλα.
  • Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, για να μην μας φουσκώνει και με μια τρυπητή κουτάλα, ξαφρίζουμε την επιφάνεια του γλυκού.
  • Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και μετά αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει τελείως, για τουλάχιστον 7 – 8 ώρες.
  • Στη συνέχεια, ή την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνοντας μέσα τις βανίλιες και το χυμό από ένα λεμόνι, για 10΄ περίπου, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι μας.
  • Αφού βγάλουμε το γλυκό από τη φωτιά, ανακινούμε την κατσαρόλα κυκλικά κρατώντας την από τα χερούλια. Έτσι θα φουσκώσουν τα κεράσια και θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και το βάζουμε σε βάζα που έχουμε ζεστάνει στον φούρνο για 40 λεπτά στους 80 βαθμούς.