Με αυτή τη συνταγή θα δημιουργήσετε την αγαπημένη σε όλους ζουμερή σοκολατόπιτα, που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας. Αυτό το γλυκό ταιριάζει σε ένα επίσημο ή γιορτινό γεύμα με αρκετά άτομα, καθώς είναι ένα γλυκό ταψιού που ικανοποιεί όλες τις προτιμήσεις.

Υλικά για τη σοκολατόπιτα


  • 370 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 300 ml γάλα, πλήρες
  • 150 ml ηλιέλαιο
  • 60 γρ. κακάο
  • 60 γρ. καρύδια, τριμμένα
  • 40 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 4 αυγά, medium
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • 200 ml νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Για την επικάλυψη

  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ, πλήρης
  • 10 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Συνταγή για σοκολατόπιτα


  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  • Για το σιρόπι, τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, τη σοκολάτα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και βράζουμε για 5 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  • Για την επικάλυψη ζεσταίνουμε ένα άλλο κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη σοκολάτα και αφήνουμε να ομογενοποιηθούν, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
  • Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε εκ νέου και αφήνουμε την επικάλυψη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Για τη σοκολατόπιτα αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά.
  • Μόλις αφρατέψουν, χτυπώντας ταυτόχρονα, προσθέτουμε σε δόσεις το γάλα και το ηλιέλαιο.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, ρίχνουμε το κακάο, το αλεύρι, το μπέικιν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Κατόπιν, σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε στον κάδο τα καρύδια και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25Χ20, το οποίο έχουμε αλείψει με βούτυρο και πασπαλίσει με κακάο, και ψήνουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά.

Για τη σύνθεση

  • Μόλις ψηθεί η σοκολατόπιτα, τη χαράσσουμε με ένα ίσιο μαχαίρι, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και την αφήνουμε να το απορροφήσει.
  • Στρώνουμε πάνω από τη σοκολατόπιτα την επικάλυψη και αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά.
  • Κόβουμε τη σοκολατόπιτα σε κομμάτια, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!