Το κλασικό, αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων είναι βέβαια το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο με μουστάρδα. Είναι ένα φαγητό που σερβίρεται σε όλη την οικογένεια δημιουργώντας ένα λουκούλιο, χορταστικό γεύμα το μεσημέρι ή το βράδυ.


Υλικά για κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο με μουστάρδα


  • 1 κοτόπουλο περίπου 2 κιλά
  • 2 κιλά πατάτες
  • 7 μικρές ντομάτες
  • 3 κ.τ.σ βούτυρο γάλακτος
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.τ.σ γιαούρτι
  • 2 κύβους ζωμό κοτόπουλο
  • 4 σκ. σκόρδο
  • Χυμό από 2 λεμονιά
  • 8 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 2 κ.τ.σ ρίγανη
  • 4 κ.τ.σ μουστάρδα
  • 1 κγ ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.τ.σ γλυκιά πάπρικα
  • 1 κγ κουρκουμά
  • 200 ml λευκό κρασί
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τις πατάτες

  • 3 κ.τ.σ βούτυρο γάλακτος
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ γιαούρτι
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κγ κουρκουμά
  • 4 κλωνάρια Θυμάρι
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 1 κγ ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.σ πιπέρι χονδροαλεσμένο


Συνταγή για κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και μουστάρδα


  • Ξεκινάμε φτιάχνοντας την πάστα για το κοτόπουλο. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μουλτι και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο κομμένο στα 6 σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με την πάστα που φτιάξαμε.

Για τις πατάτες

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις πατάτες, το χυμό του λεμονιού, την μουστάρδα, την ρίγανη, το ελαιόλαδο, το κρασί, τους δυο κύβους κοτόπουλο.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Απλώνουμε τις πατάτες στο ταψί με τα υγρά τους.
  • Βάζουμε τις ντομάτες διάσπαρτα μέσα στο ταψί.
  • Ακουμπάμε το Κοτόπουλο πάνω στις πατάτες.
  • Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για μια ώρα.
  • Μετά βγάζουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε για 35 λεπτά και μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα το κοτόπουλο και οι πατάτες.