Μουσταλευριά με πετιμέζι
Καλοκαιρινό έδεσμα
Απολαυστική συνταγή για μουσταλευριά με πετιμέζι, σουσάμι, κανέλα και καρύδι

Επειδή είναι δύσκολο σε αρκετές περιοχές να βρεθεί μούστος, ενώ πετιμέζι βρίσκεται πια παντού, εδώ σας παρουσιάζουμε μια συνταγή για μουσταλευριά με πετιμέζι. Η συνταγή αυτή είναι από τα παρασκευάσματα που μπορούμε να φτιάξουμε πιο εύκολα αφού η πρώτη ύλη είναι έτοιμη και καθόλου δυσεύρετη πια και επί πλέον υπάρχει όλες τις εποχές. Δεν είναι υπέροχη μόνο η υφή της. Είναι και η γεύση της.
Υλικά για μουσταλευριά με πετιμέζι
- 150 ml πετιμέζι
- 600 ml + 150 ml νερό
- 150 ml αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2-3 φύλλα αμπερόζας (αμπερόριζας) πλυμένα και στεγνά
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 4-5 κουταλιές αναποφλοίωτο σουσάμι, καβουρδισμένο και ελαφρά αλεσμένο
- 4-5 κουταλιές χοντροαλεσμένο καρύδι
- Λίγη σκόνη κανέλας
Συνταγή για μουσταλευριά με πετιμέζι
- Μετράμε το πετιμέζι και το αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα.
- Το αραιώνουμε με τα 600 ml νερό και παίρνουμε πάνω κάτω 200 ml από το διάλυμα σε μια κανάτα.
- Βάζουμε το υπόλοιπο να βράσει με τα φύλλα της αμπερόζας και το ξυλάκι της κανέλας.
- Διαλύουμε το αλεύρι πολύ καλά στα 200 ml της κανάτας και μόλις πάει να πάρει βράση η κατσαρόλα το αδειάζουμε περνώντας το από σουρωτήρι.
- Ανακατεύουμε να μη σβολιάσει και περνάμε 150 ml νερό από το σουρωτήρι πάνω από την κατσαρόλα να φύγει και το υπόλοιπο αλεύρι.
- Εδώ αρχίζει η φάση του ανακατέματος.
- Θα πάρει 35-45 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Πρέπει να ξεκολλά το μείγμα από την κατσαρόλα και θέλει συνεχές ανακάτεμα για να μη πιάσει.
- Πριν πήξει εντελώς αφαιρούμε την αμπερόζα και την κανέλα.
- Λίγο πριν την αποσύρουμε προσθέτουμε τις 2 κουταλιές από το σουσάμι.
- Όταν είναι έτοιμη την σερβίρουμε σε πιατάκια ή μπολ που έχουμε πασπαλίσει αν θέλουμε με λίγο σουσάμι.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι και καρύδι και λίγη σκόνη κανέλας.