Επειδή είναι δύσκολο σε αρκετές περιοχές να βρεθεί μούστος, ενώ πετιμέζι βρίσκεται πια παντού, εδώ σας παρουσιάζουμε μια συνταγή για μουσταλευριά με πετιμέζι. Η συνταγή αυτή είναι από τα παρασκευάσματα που μπορούμε να φτιάξουμε πιο εύκολα αφού η πρώτη ύλη είναι έτοιμη και καθόλου δυσεύρετη πια και επί πλέον υπάρχει όλες τις εποχές. Δεν είναι υπέροχη μόνο η υφή της. Είναι και η γεύση της.



Υλικά για μουσταλευριά με πετιμέζι

  • 150 ml πετιμέζι
  • 600 ml + 150 ml νερό
  • 150 ml αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2-3 φύλλα αμπερόζας (αμπερόριζας) πλυμένα και στεγνά
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 4-5 κουταλιές αναποφλοίωτο σουσάμι, καβουρδισμένο και ελαφρά αλεσμένο
  • 4-5 κουταλιές χοντροαλεσμένο καρύδι
  • Λίγη σκόνη κανέλας

Συνταγή για μουσταλευριά με πετιμέζι


  • Μετράμε το πετιμέζι και το αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  • Το αραιώνουμε με τα 600 ml νερό και παίρνουμε πάνω κάτω 200 ml από το διάλυμα σε μια κανάτα.
  • Βάζουμε το υπόλοιπο να βράσει με τα φύλλα της αμπερόζας και το ξυλάκι της κανέλας.
  • Διαλύουμε το αλεύρι πολύ καλά στα 200 ml της κανάτας και μόλις πάει να πάρει βράση η κατσαρόλα το αδειάζουμε περνώντας το από σουρωτήρι.
  • Ανακατεύουμε να μη σβολιάσει και περνάμε 150 ml νερό από το σουρωτήρι πάνω από την κατσαρόλα να φύγει και το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Εδώ αρχίζει η φάση του ανακατέματος.
  • Θα πάρει 35-45 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Πρέπει να ξεκολλά το μείγμα από την κατσαρόλα και θέλει συνεχές ανακάτεμα για να μη πιάσει.
  • Πριν πήξει εντελώς αφαιρούμε την αμπερόζα και την κανέλα.
  • Λίγο πριν την αποσύρουμε προσθέτουμε τις 2 κουταλιές από το σουσάμι.
  • Όταν είναι έτοιμη την σερβίρουμε σε πιατάκια ή μπολ που έχουμε πασπαλίσει αν θέλουμε με λίγο σουσάμι.
  • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι και καρύδι και λίγη σκόνη κανέλας.