Η μουσταλευριά με σιμιγδάλι θυμίζει στην υφή λίγο το χαλβά, αλλά καμιά σχέση δεν έχει στη γεύση, η οποία διαφέρει και είναι υπέροχη. Είναι αναμφισβήτητα το απόλυτο Φθινοπωρινό γλυκό και μπορείτε να την απολαύσετε κρύα ή ζεστή.

Υλικά για μουσταλευριά με σιμιγδάλι


  • 1.200 γρ. μούστος
  • 80 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα (ή φιλέ αμυγδάλου ή καρυδόψιχα), χονδροσπασμένα


Για το σερβίρισμα

  • σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει απαλά
  • κανέλα, σε σκόνη

Συνταγή για μουσταλευριά με σιμιγδάλι


  • Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, βάζω το μούστο και προσθέτω πασπαλιστά το σιμιγδάλι.
  • Ανακατεύω πολύ καλά με το σύρμα για να διαλυθούν τυχόν μικροί σβώλοι και μεταφέρω την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας.
  • Ζεσταίνω το μείγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα.
  • Μαγειρεύω το μείγμα για μερικά λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει.
  • Τότε, προσθέτω τα ασπρισμένα αμύγδαλα (ή το φιλέ αμυγδάλου ή την καρυδόψιχα) και συνεχίζω το μαγείρεμα μέχρι η μουσταλευριά να γίνει ένας πηχτός χυλός.
  • Στη διάρκεια του μαγειρέματος ανακατεύω πολύ συχνά με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Αποσύρω από τη φωτιά, μοιράζω τη μουσταλευριά σε πιάτα ή μπολάκια και την αφήνω να κρυώσει καλά.
  • Πασπαλίζω με σουσάμι και κανέλα και σερβίρω.