Ένα κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι μέσα στο μίξερ είναι ένα απλό και εύκολο γλυκό για όλες τις ώρες. Η γεύση του μοιάζει με ένα κανονικό κέικ, αλλά η φλούδα από τα πορτοκάλια δίνει μια ακόμα παραπάνω γεύση στο γλυκό. 



Υλικά για κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι

  • 2 μέτρια πορτοκάλια με τη φλούδα
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 φακελάκια βανίλια
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι σπορέλαιο 
  • 3 αυγά

Για το σιρόπι
  • 3 κουταλιές βούτυρο ανάλατο
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

Συνταγή για κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι


  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και λαδώνετε και αλευρώνετε μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
  • Μοιράζετε τα πορτοκάλια, αφαιρείτε τα κουκούτσια, τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε λίγα – λίγα τα κομμάτια σε ένα μπλέντερ.
  • Αλέθετε μέχρι να έχετε μικρά κομματάκια πορτοκαλιού, όχι να τα πολτοποιήσετε. Θα έχετε 2 φλιτζάνια πορτοκάλι.
  • Σε ένα μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύετε καλά.
  • Βάζετε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και το λάδι.
  • Χτυπάτε καλά μέχρι να έχετε ένα αφράτο μίγμα.
  • Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά και ακολούθως το χυμό πορτοκαλιού και τα δύο χοντροαλεσμένα πορτοκάλια.
  • Στο τέλος, βάζετε κουταλιά – κουταλιά το μίγμα αλευριού.
  • Βάζετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.
  • Το κέικ είναι έτοιμο όταν βάζετε μέσα μια οδοντογλυφίδα και βγαίνει στεγνή.
  • Αφήνετε το κέικ να κρυώσει καλά, το ξεφορμάρετε και το ξαναβάζετε στη φόρμα.


Για το σιρόπι

  • Βάζετε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύετε για να ενσωματωθούν.
  • Το βάζετε στη φωτιά και όταν λιώσει το βούτυρο ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού και αφήνετε να κοχλάσει για 4 – 5 λεπτά.
  • Ρίχνετε το σιρόπι σιγά – σιγά στις σχισμές και γύρω γύρω στο κέικ.
  • Αφήστε το για 10 – 15 λεπτά να το «τραβήξει» το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και σερβίρετε.