Η συνταγή αυτή είναι εδώ για εσάς που θέλετε φέτος τα Χριστούγεννα να φτιάξετε μελομακάρονα με τα χεράκια σας. Είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά του Χειμώνα και βέβαια το αγαπημένο των Χριστουγέννων. Δείτε πως θα το φτιάξετε πολύ εύκολα.

Υλικά για μελομακάρονα με σιμιγδάλι


  • 250 γρ ηλιέλαιο
  • 250 γρ ελαιόλαδο​
  • 250 γρ. ζάχαρη​
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 2 κγ ξύσμα πορτοκαλιού​
  • 250 ml χυμό πορτοκάλι​
  • 70 ml μπράντι-κονιάκ​
  • 170 γρ σιμιγδάλι ψιλό​
  • 2 κ.τ.γ κανέλα​
  • ½ κ.τ.γ γαρύφαλλο​
  • 1 ½ κ.τ.γ μπέικιν πάουντερ​
  • 1 κ.τ.γ σόδα
  • 250 γρ καρύδια


Για το σιρόπι

  • 800 ml νερό​
  • 800 γρ ζάχαρη​
  • 250 γραμμάρια μέλι​
  • 2 φλούδες από πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας


Συνταγή για μελομακάρονα με σιμιγδάλι


  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο με το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Σε ένα μεγάλο ποτήρι βάζουμε τον χυμό πορτοκάλι με τη σόδα και ανακατεύουμε, προσοχή θα φουσκώσει.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό πορτοκάλι με τη σόδα, το κονιάκ την κανέλα και το γαρύφαλλο, ανακατεύουμε για ένα λεπτό με το σύρμα.
  • Τέλος προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με το φτερό του μίξερ, δεν ανακατεύουμε για πολύ ώρα.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα, 30 γρ το καθένα, τα τρυπάμε με ένα πιρούνι ή σε έναν τρίφτη για να κάνει τρυπούλες πάνω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά στον αέρα.
  • Μόλις είναι έτοιμα βουτάμε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για 10 δευτερόλεπτα
  • και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί.
  • Στο εξάρτημα κόφτη τρίφτη χτυπάμε τα καρύδια μας.
  • Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.