Από τη Μυρσίνη Λαμπράκη

ΥΛΙΚΑ
Για 12 άτομα 

Για τη συνταγή

1 χοιρινός λαιμός ξεκοκαλισμένος μαζί με την σπάλα του ή ένα ξεκοκαλισμένο καρέ περίπου 2 κιλά
5 φύλλα λεμονιάς
αλάτι, πιπέρι
5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί

Για τη γέμιση
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό
2 φλιτζάνια λάπαθο
1 ματσάκι σχοινόπρασο
1 ματσάκι μυρώνια
3 κοτσανάκια μάραθο ή μισό βολβό φινόκιο ψιλοκομμένα
5 κουτ. σουπ. παξιμάδι ή φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
1 αυγό χτυπημένο
2 κουτ. σουπ. κονιάκ
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένετε τα χόρτα, τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας, τα ψιλοκόβετε και προσθέτετε το θυμάρι.

2. Ετοιμάζετε τη γέμιση: βάζετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε τα χορταρικά. Σβήνετε με το κονιάκ και πασπαλίζετε με το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Ανακατεύετε καλά αυτή τη γέμιση και την αφήνετε να σοταριστεί και να βγάλει τα υγρά της. Χαμηλώνετε την θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 10-12 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά από τα χόρτα. Αποσύρετε την γέμιση από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει για να προσθέσετε το αυγό, το παξιμάδι και την γραβιέρα που θα τραβήξει τα υπόλοιπα υγρά και θα δέσει την γέμιση.

3. Απλώνετε σε μια επίπεδη επιφάνεια το ξεκοκαλισμένο κρέας, αλατοπιπερώνετε και αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο.

4. Απλώνετε σε ολόκληρη την εσωτερική επιφάνεια του ξεκοκαλισμένου χοιρινού γέμιση, αφήνοντας κενό και από τις τέσσερις πλευρές περίπου 3-4 εκ. ώστε να μπορέσετε να το τυλίξετε ευκολότερα σε ρολό. Το τυλίγετε ώστε να σχηματιστεί ένα σφιχτό ρολό κλείνουμε και το «ράβετε» με σπάγκο μαγειρικής ή με ειδικές βελόνες για κρέας.

5. Το ακουμπάτε σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με μερικά φύλλα φρέσκο θυμάρι. Το περιχύνετε με 5 κουταλιές ελαιόλαδο και το κρασί.

6. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Μετά από τα 50 λεπτά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 150 βαθμούς αυτή την φορά για ακόμα μια ώρα ώστε να πάρει ωραίο χρώμα απ' έξω.

7. Το αφήνετε εκτός φούρνου για 10 λεπτά τυλιγμένο σε αντικολλητικό χαρτί στο οποίο έχετε στρώσει 4-5 λεμονόφυλλα να «σταθεί» και να αρωματισθεί το κρέας και το κόβετε σε ωραίες φέτες των 3-4 εκ.. Το σερβίρετε με την σαλτσούλα του από το ταψί και συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα ή πατατούλες φούρνου τις οποίες μπορείτε να προσθέσετε στο ταψί τα τελευταία 40 λεπτά ψησίματος.


ΧΡΗΣΙΜΟ
Αν θέλετε μπορείτε να συγκεντρώσετε την σαλτσούλα που έχει σχηματιστεί στο ταψί κατά την διάρκεια του ψησίματος σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Να την σιγοβράσετε για 10 λεπτά ώστε να πυκνώσει και να την σερβίρετε μαζί με το κρέας.