Από τη Μυρσίνη Λαμπράκη

ΥΛΙΚΑ
Για 1 Βάζο του 1/2 κιλού 

Για τη συνταγή
1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
1 φλιτζάνι ξίδι λευκό
3/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
2 κουτ.γλυκ. αλάτι
1 κουτ.γλυκ. πιπέρι
1/4 κουτ.γλυκ. σκόρδο σε σκόνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Χοντροκόβετε τις ντομάτες και τις πιέζετε με τα χέρια σας να φύγουν οι σπόροι και τα πολλά υγρά. Τις ρίχνετε σε μια κατσαρόλα και τις βράζετε για 20 λεπτά. Στη συνέχεια τις ρίχνετε στον κάδο του μπλέντερ και τις πολτοποιείτε. Μεταφέρετε τον πολτό ντομάτας πίσω στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο, σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι η ποσότητά του να μειωθεί στο μισό, περίπου 20 λεπτά.

2. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνετε το μείγμα να βράσει, σε χαμηλή θερμοκρασία για ακόμα 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε το μείγμα να κρυώσει εντελώς. Η πυκνότητα της κέτσαπ εξαρτάται από το πόσο ζουμερές είναι οι ντομάτες σας, αλλά και από το πόσο πηχτή τη θέλετε. Ανάλογα με τι επιθυμείτε τη βράζετε λιγότερο ή περισσότερο χρόνο.

3. Μεταφέρετε την κέτσαπ σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, και τη βάζετε στο ψυγείο, όπου διατηρείται έως και 3 μήνες.


ΧΡΗΣΙΜΟ
Για πιο πλούσια γεύση στην κέτσαπ σας μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον υλικά όπως, ταμπάσκο, σέλερι, φρέσκο σκόρδο, κόλιανδρο, κρεμμύδι, κανέλα και μπαχάρι. Αν θέλετε να διατηρήσετε την κέτσαπ μέχρι και 6 μήνες, μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε αποστειρωμένα βάζα. Για να αποστειρώσετε τα βάζα, τα πλένετε με ζεστό νερό, τα στεγνώνετε στο φούρνο, τα αποσύρετε και καυτά όπως είναι τα γεμίζετε με καυτή κέτσαπ. Τα κλείνετε καλά, τα γυρνάτε ανάποδα και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τα αποθηκεύετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.