Υλικά

• 200 γρ. γλυκόζη
• 200 γρ. νερό
• 500 γρ. ζάχαρη
προαιρετικά
• χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μια βαθιά κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό.
Ρίχνουμε και τη γλυκόζη. Αν θέλουμε να φτιάξουμε μονόχρωμα γλειφιτζούρια, προσθέτουµε μαζί και λίγες σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας.

Βάζουµε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει χωρίς να ανακατεύουμε. Αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, παρακολουθούμε πότε η θερμοκρασία της καραμέλας θα φτάσει τους 150° C.

Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, παίρνουμε µε ένα κουταλάκι πολύ λίγη από την καραμέλα που βράζει και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ ή ποτήρι µε κρύο νερό. Τη μαζεύουμε µε το χέρι και, αν δούμε ότι κρυσταλλώνει και γίνεται αρκετά σκληρή, τότε η καραμέλα είναι έτοιμη, ενώ, αν είναι μαλακή, συνεχίζουμε το βράσιμο.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την καραμέλα να ηρεμήσει για 1 λεπτό.

Σε μια επιφάνεια σιλικόνης ή λαδόκολλα ρίχνουμε µε μια κουτάλα μικρή ποσότητα από την καραμέλα, η οποία από μόνη της απλώνεται και παίρνει στρογγυλό σχήμα. Το μέγεθος εξαρτάται από την ποσότητα που θα ρίξουμε.

Όσο τα γλειφιτζούρια είναι ακόμη ζεστά, μπορούμε να κολλήσουµε στην επιφάνειά τους καραμελάκια, ζαχαρωμένα λουλούδια κ.ά.

Πριν προλάβει να κρυώσει η καραμέλα, πιέζουμε στο κέντρο της καλαμάκια για γλειφιτζούρι.