Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
100-150 γρ. βούτυρο (για το άλειμμα των φύλλων)

Για την κρέμα

2 λίτρα γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
6 αυγά
2 κουτ. σούπας βούτυρο 
1 μπαστουνάκι βανίλια ή εσάνς βανίλας
Ξύσμα 1 λεμονιού ή πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Για το σιρόπι

3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
Χυμός 1 λεμονιού

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα μαζί με τη βανίλια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, να πάρουν βράση. Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα με το γάλα από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο βραστό γάλα στο μίγμα των αυγών.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα.

Μόλις η κρέμα πήξει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο και το ξύσμα του φρούτου, εάν βάλουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.

Στη συνέχεια αλείφουμε το ταψί με λίγο βούτυρο και στρώνουμε 6-7 φύλλα κρούστας, αλειμμένα επίσης ένα-ένα με λίγο βούτυρο.

Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί πάνω από τα φύλλα και διπλώνουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα.

Σκεπάζουμε την κρέμα με τα υπόλοιπα φύλλα, αλειμμένα ένα-ένα με βούτυρο. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι το γλυκό σε κομμάτια και ραντίζουμε την επιφάνειά του με λίγο νερό.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για τα πρώτα 20 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου, μέχρι να ψηθεί καλά το γλυκό και να πάρει ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 7 λεπτά περίπου. Σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο, αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, με ζεστό ή χλιαρό σιρόπι, ρίχνοντας κουταλιές πάνω από κάθε κομμάτι.