Υλικά

Φύλλο κρούστας 1 πακέτο
Ελαιόλαδο 300 ml
Γάλα 250 ml
Ζάχαρη καστανή 300 γρ
Γιαούρτι στραγγιστό 200 γρ
Πορτοκάλια 3 μεγάλα τον χυμό τους και το ξύσμα
Μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
Αλάτι 1 πρέζα
Κανέλα 1/2 κουταλάκι του γλυκού προαιρετικά

Για το σιρόπι

Νερό 250 ml
Ζάχαρη καστανή 200 γρ
Μέλι 1 κουτάλι της σούπας
Πορτοκάλι 50 ml χυμό και φλούδα σε λωρίδες λεπτές

Οδηγίες

Κόβουμε με το μαχαίρι όπως είναι τυλιγμένο το φύλλο σε δέκα τεμάχια και το αφήνουμε να ξεραθεί ή το ψήνουμε για λίγο στον φούρνο και μόλις ξεραθεί το τρίβουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο,το γάλα,τη ζάχαρη,το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το σύρμα να ενωθούν. Τρίβουμε με τον τρίφτη τα πορτοκάλια για να πάρουμε το ξύσμα τους. Τα στύβουμε για να πάρουμε τον χυμό τους και μέσα στον χυμό διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε αυτό το μείγμα μαζί και το ξύσμα στο μείγμα με το γιαούρτι και βάζουμε μέσα τα τριμμένα φύλλα κρούστας, αλάτι και κανέλα (προαιρετικά). Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας. Λαδώνουμε ένα ταψί 30×32 εκ ή ένα πυρέξ κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας). Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να γίνει χλιαρή.

Για το σιρόπι: Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό,τη ζάχαρη,το χυμό πορτοκαλιού,το μέλι, τις λωρίδες από την φλούδα πορτοκαλιού και τα βράζουμε όλα μαζί για περίπου 6-8 λεπτά από το σημείο βρασμού. Στραγγίζουμε το σιρόπι για να ξεχωρίσουμε τις λωρίδες. Χαράζουμε ελαφρώς την πορτοκαλόπιτα και σιροπιάζουμε λίγο λίγο με ζεστό το σιρόπι την χλιαρή πορτοκαλόπιτα. Στολίζουμε με τις λωρίδες από πάνω. Αφήνουμε να απορροφήσει καλά το σιρόπι κι είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

πηγή:chefoulis.gr