Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που ο Γιάννης Καψάλης έκανε πρεμιέρα στο νυχτερινό κέντρο «Γραμμές», στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, μαζί με τη Γιώτα Γρίβα.

Ένα στέκι όπου έχουν εμφανιστεί σχήματα από το έντεχνο ρεπερτόριο και μεγάλες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, όμως φέτος κάνει τη διαφορά φιλοξενώντας ένα λαϊκό δημοτικό σχήμα.

«Η Γιώτα Γρίβα είναι μια αγαπημένη συνάδελφος και μπορώ να πω ότι πλέον είναι το καλλιτεχνικό μου ταίρι, αφού συνεργαζόμαστε μαζί περισσότερα από 17 χρόνια. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει τη διαφορά, γιατί καταφέραμε να φέρουμε τη νεολαία στο δημοτικό τραγούδι και να μας αγκαλιάσουν.

Αυτό που μας συμβαίνει είναι καλλιτεχνική επιτυχία», περιγράφει στη στήλη.

Φέρνουν λοιπόν οι δυο τους την κουλτούρα του πανηγυριού στις μουσικές σκηνές της πόλης; «Αυτό το καταφέραμε πριν κλείσουν τα μαγαζιά για τον κορονοϊό. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως πριν ήμασταν στο νυχτερινό κέντρο “Can-Can”, όπου ερχόταν κόσμος μέσα στα καμαρίνια, για να με δει, και όταν τους ρώταγα “από ποιο χωριό είστε, ρε παιδιά;”, μου απαντούσαν “από το Αιγάλεω”, “από τον Πειραιά”, “από το Περιστέρι”, “από την Κηφισιά”, “από τη Νέα Ιωνία”.



Θέλω να πω ότι ερχόταν κόσμος που δεν άκουγε κλαρίνα και πλέον διαπιστώνω ότι έχει αλλάξει η κατάσταση. Παλαιότερα είχαν συνδυάσει το δημοτικό τραγούδι με το χωριό. Εμείς όμως έχουμε καταφέρει να φέρνουμε τον κόσμο κοντά μας και με το νέο λαϊκο-δημοτικό τραγούδι».

«Γενικά, έχουμε πάρα πολλά δικά μας τραγούδια που έχουν περάσει και στις μεγάλες λαϊκές πίστες και τα είπαν μεγάλα ονόματα. Αυτό είναι άλλη μία μεγάλη επιτυχία του νέου λαϊκο-δημοτικού τραγουδιού. Βέβαια, θα πρέπει να αναφέρω ότι πολλοί μάς κατηγορούν ότι έχουμε χαλάσει το παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι, όμως εγώ δεν είμαι υπέρ αυτής της άποψης.

Εμείς συνεχίζουμε την παράδοση, δεν τη χαλάσαμε. Η μουσική εξελίσσεται, αλλά, όταν θα πούμε τα παραδοσιακά τραγούδια, θα τα σεβαστούμε όπως οι παλιοί. Είμαστε αυτοί που τιμούμε το ρεπερτόριο αυτό, γιατί το αγαπάμε».



ΚΟΝΤΕΥΕΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ

Το μεγαλύτερο σουξέ του είναι «Το μαντίλι», ένα δικό του τραγούδι, που πλέον ακούγεται σε όλες τις πίστες από το 2011, όταν κυκλοφόρησε, και πλέον κοντεύει 10 χρόνια. «Στη συνέχεια ήρθε το τραγούδι “Πάρε το Scania”, το οποίο είχε τραγουδήσει πρώτος ο Ανδρέας Κωνσταντινόπουλος, και ο στίχος έλεγε: “Πάρε το αμάξι και τράβα στο καλό”. Όμως θα σας εκμυστηρευτώ μία ιστορία που μου συνέβη όταν δούλευα στα “Αγρίμια”, στο κέντρο της Αθήνας, το 2007.

Είχαν έρθει στο μαγαζί όπου εμφανιζόμουν μια μάζωξη από νταλικέρηδες και όπως τραγούδαγα το “Πάρε το αμάξι και άντε στο καλό” μου είπαν: “Σε παρακαλώ, μπορείς να πεις, αντί για αμάξι, 'πάρε το Scania';”. Από κει και πέρα ξεκίνησε μια νέα πορεία για το τραγούδι και μαζί και μια νέα επιτυχία στο ρεπερτόριό μου.

Μετά ήρθε ακόμα μία μεγάλη επιτυχία από το τραγούδι “Καγκέλια”, όπου πίσω και από αυτό υπάρχει μια μικρή ιστορία. Σε κάποια εμφάνισή μου είχε έρθει ο φίλος μου ο Βαγγέλης από χωριό του Καρπενησίου και με παρακάλεσε: “Εκεί που λες τρία ‘πω, πω, πω’, πες περισσότερα, για να γίνει πιο παιχνιδιάρικο”. Έτσι και αυτό το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία, που ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα και έφτασε να αγαπηθεί και από τους ομογενείς μας στο εξωτερικό».



Για να ακούσουν τον Γιάννη Καψάλη, έρχονται όχι μόνο από όλη την Ελλάδα, αλλά και από τη Γερμανία. «Υπήρχαν παρέες που πήραν το αεροπλάνο για να έρθουν στα εγκαίνιά μας και μετά πέταξαν για Γερμανία».

Τον ρώτησα για το κίνημα «#ΜeΤoo» και τις τόσες καταγγελίες που ακούσαμε να γίνονται στον χώρο του θεάτρου, ενώ στον χώρο του τραγουδιού δεν άνοιξε ρουθούνι.

«Ο κάθε καλλιτέχνης έχει τη δική του κουλτούρα. Δεν μπορώ να μιλήσω για το άλλο τραγούδι, εγώ ξέρω μόνο το δημοτικό. Ειδικά λοιπόν στο δημοτικό τραγούδι πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και σίγουρα πιο αθώα. Εγώ δεν έχω νιώσει άσχημα πάνω στην πίστα. Μπορεί κάποια γυναίκα να μας φλερτάρει λίγο παραπάνω, αλλά δεν έχουν ξεπεραστεί τα όρια.



Όλα αυτά που ακούστηκαν, ειδικά στον χώρο του θεάτρου, είναι λάθος συμπεριφορές και ελπίζω να ξεπεραστεί το θέμα, να πάνε τα πράγματα παρακάτω και στο μέλλον να αλλάξουν οι κακές νοοτροπίες εξουσίας.

Είμαι χρόνια στο τραγούδι, από 17 χρονών. Σίγουρα υπάρχουν και τα άσχημα πράγματα στη νύχτα, όμως υπάρχουν και πολλά καλά, και, εδώ που τα λέμε, διαλέγεις και παίρνεις».