Δύσκολες στιγµές περνάει το δηµοφιλές µοντέλο Νεσχάν Μουλαζίµ. Η µελαχρινή καλλονή από την Τουρκία, που έχει κάνει καριέρα και ζει στη χώρα µας, µετά τον καταστροφικό σεισµό ζει µε αγωνία για τους συµπατριώτες της, αλλά και τους γνωστούς της, που περνάνε δύσκολα.

Σήµερα µιλάει στο «S» και δεν κρύβει την οργή της αναφορικά µε την αντίδραση του τουρκικού κράτους, αλλά και τα λάθη του παρελθόντος.

«Είναι πολύ µεγάλη καταστροφή ο σεισµός στην Τουρκία. Είναι σαν να έχει έρθει η συντέλεια του κόσµου και είναι ακόµα χειρότερα αυτά που έρχονται. Τώρα συλλαµβάνουν κατασκευαστές και τους κατηγορούν. Πριν όµως αυτοί οι ίδιοι τους είχαν δώσει τις άδειες για να χτίσουν. Η τουρκική κυβέρνηση πήγε την τέταρτη ηµέρα, ενώ οι Ελληνες ήταν εκεί από την πρώτη ηµέρα για να βοηθήσουν. Εχω φίλες µου που έτρεξαν από την πρώτη στιγµή στην

Κατηγορούν κατασκευαστές, αλλά πριν τους έδιναν άδειες. Mαζί με τα σπίτια αγόρασαν και τον τάφο τους.

Αντιόχεια και έβγαλαν κάτω από τα χαλάσµατα τους δικούς τους ανθρώπους. Η κατάσταση είναι απίστευτα δύσκολη. Οταν έχουν πέσει τόσες χιλιάδες σπίτια, δεν µπορούν να σε βοηθήσουν ακόµα και 100 χώρες. Τι να σου κάνουν όταν εσύ δεν έχεις σωστές υποδοµές και κανόνες; Ολα αυτά τα σπίτια που έπεσαν είχαν φτιαχτεί το 2015, µε τη διαβεβαίωση ότι ήταν τέλεια, και η κυβέρνηση το είχε ανακοινώσει κιόλας. Αλλά τελικά αποδείχθηκε πως οι άνθρωποι µαζί µε τα σπίτια αγόρασαν και τον τάφο τους, χωρίς να το ξέρουν».

Στήριξη από την οικογένειά της

«Εµένα η οικογένειά µου προσπαθεί να στηρίζει πρωτοβουλίες και φορείς που εµπιστευόµαστε ότι πραγµατικά βοηθάνε τους ανθρώπους. Από το κράτος έχουν τα µούτρα και ρωτάνε γιατί δίνετε χρήµατα σε ανθρώπους που δεν είναι σε κρατικούς οργανισµούς. Και εµείς απαντάµε: Είκοσι χρόνια µαζεύανε φόρους για σεισµό. Πού είναι αυτά τα λεφτά; Είχαν µαζευτεί τόσα λεφτά για να βοηθήσει το κράτος σε περίπτωση που γίνει σεισµός. Πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά;», αναφέρει συγκινηµένη η Νεσχάν, ενώ σχολιάζει και την ένθερµη αγκαλιά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου ∆ένδια, µε τον οµόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Τουρκία.

«Η µοναδική ωραία εικόνα που είδα από την τουρκική κυβέρνηση ήταν η συνάντηση του Τσαβούσογλου µε τον ∆ένδια. Και θέλω να πιστεύω ότι όσα είπε ο Τσαβούσογλου τα εννοούσε», λέει

Ο τραγουδιστής Χαλούκ Λεβέντ ήδη έχει αγοράσει 5.000 κοντέινερ και ο Ατζούν Ιλίτζαλι έχει υποσχεθεί ότι θα τα επιπλώσει και θα τα κάνουν σαν σπιτάκια.

µε νόηµα, αλλά δεν µπορεί να κρύψει τη στεναχώρια της: «Εγώ λυπάµαι πάρα πολύ όλους αυτούς τους ανθρώπους. Για το τώρα, αλλά και για το µετά. ∆εν ξέρω πώς µπορεί να φτιαχτεί πάλι όλο αυτό το πράγµα. Και η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα τους έχει άµεσα σπίτια. Αστεία πράγµατα, αφού σε έναν χρόνο δεν µαζεύονται ούτε τα µπάζα».

Ο ήρωας

Τέλος, η Ν. Μουλαζίµ µιλάει για έναν αληθινό και ξεχωριστό ήρωα της Τουρκίας, κατά τη γνώµη της.

Ο λόγος για έναν τραγουδιστή που έχει δηµιουργήσει ένα ίδρυµα και βοηθάει πραγµατικά τον κόσµο.

«Θέλω να σηµειώσω ότι ένας άνθρωπος που πραγµατικά προσφέρει τεράστιο έργο εδώ και είκοσι χρόνια στην Τουρκία είναι ο τραγουδιστής Χαλούκ Λεβέντ. Αυτός έχει φτιάξει ένα δικό του ίδρυµα, που λέγεται Ahtab, και µέσω αυτού συγκεντρώνει χρήµατα και βοηθάει πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Πριν από λίγες ηµέρες ήταν µαζί του 112 ηθοποιοί και τραγουδιστές και είχαµε µοιράσει τις δουλειές που έπρεπε να γίνουν. Να φανταστείς, τη δεύτερη ηµέρα που είχε πάει ο τραγουδιστής σε µια σεισµόπληκτη περιοχή, είχε πάει κάποιος από την κυβέρνηση και τον ρωτούσε σε τι φάση είµαστε. Για να δεις πόσο άσχετοι είναι στην κυβέρνηση. Ο τραγουδιστής ήδη έχει αγοράσει 5.000 κοντέινερ και ο Ατζούν (σ.σ.: Ιλίτζαλι) έχει υποσχεθεί ότι θα τα επιπλώσει και θα τα κάνουν σαν σπιτάκια».

*Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 18/2/2023.