Ήταν 25η Ιουνίου του 2009, όταν ο θάνατος του Μάικλ Τζάκσον άρχισε να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ παγκοσμίως. Τον «θρύλο» του, ωστόσο, ήρθε να επισκιάσει σωρεία κατηγοριών εις βάρος του, με συχνή την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης.

Από τους πιο γνωστούς και επίμονους μηνυτές του «βασιλιά της ποπ» είναι ο Γουέιντ Ρόμπσον, που ισχυρίζεται ότι κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον Τζάκσον, από την ηλικία των 7 ετών έως τα 12 του χρόνια.

Παρόλο που η αρχική αγωγή του κατά της οικογένειας Τζάκσον απορρίφθηκε το 2017, οι πρόσφατες νομικές εξελίξεις αναζωπύρωσαν την προσπάθειά του να αποδώσει δικαιοσύνη.

Πρόκειται για έναν νέο νόμο, που παρατείνει τον χρόνο για τα θύματα παιδιών να ενίστανται νομικά. Έτσι, ο Ρόμπσον έχει πλέον μια δεύτερη ευκαιρία να επαναφέρει την υπόθεσή του στο δικαστήριο και να διακαιωθεί. Το Εφετείο της Καλιφόρνιας ανέτρεψε την απόφασή του του 2021, επαναφέροντας την αγωγή του κατά της περιουσίας του Τζάκσον.

Οι ισχυρισμοί και τα αντεπιχειρήματα:


Η αγωγή του άνδρα παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα από την παιδική του ηλικία που στιγματίστηκε από σεξουαλική κακοποίηση στα χέρια κάποιου, τον οποίο θαύμαζε και εμπιστευόταν. Σε συνεντεύξεις του,ο ίδιος έχει κάνει λόγο για ψυχολογική χειραγώγηση που υπέστη, δηλώνοντας ότι ο Τζάκσον τον έκανε να αισθάνεται συνένοχος.

Σε απάντηση των ισχυρισμών, εκπρόσωποι του Μάικλ Τζάκσον αρνήθηκαν σθεναρά κάθε αδίκημα. Κατηγόρησαν τον Ρόμπσον ότι επιδιώκει επιπόλαιες αξιώσεις εδώ και χρόνια, επισημαίνοντας ότι προηγούμενοι δικαστές έχουν απορρίψει τις υποθέσεις του, γιατί δεν έχουν βάση. Ακόμη, από την πλευρά της οικογένειας τονίζεται, πως ο Ρόμπσον έχει πραγματοποιήσει ουκ ολίγες καταθέσεις και έχει εξετάσει αμέτρητα έγγραφα, όλα σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του, μόνο και μόνο για να τους απορρίπτουν σταθερά.

Τι θα συμβεί αν κερδίσει;

Εάν ο Γουέιντ Ρομπσον επικρατήσει στη δικαστική του διαμάχη εναντίον της οικογένειας και διαχειριστές της κληρονομιάς του Μάικλ Τζάκσον, θα ρίξει φως και σε άλλες υποθέσεις φερόμενων ως θυμάτων του εκλιπόντος pop idol. Οι φήμες που χρόνια οργιάζουν για την αμφιλεγόμενη λατρεία του Τζάκσον στα παιδιά, θα πάρουν «σάρκα και οστά».


Σύμφωνα με τους νομικούς εμπειρογνώμονες της δικηγορικής εταιρείας Hugh James, εάν ο θύτης έχει πεθάνει πρόσφατα, τα θύματα μπορούν να κινηθούν νομικά εναντίον της περιουσίας του. Σε αυτό το σενάριο, η ευθύνη πέφτει στους προσωπικούς εκπροσώπους της περιουσίας να συμμορφωθούν με τις εντολές του δικαστηρίου.