«Ο άρχοντας της καψούρας» δεν είναι πλέον κοντά µας. Μας άφησε όµως παρακαταθήκη τα τραγούδια του και το προσωπικό του αποτύπωµα στο λαϊκό τραγούδι. Ο Βασίλης Καρράς θα µας λείψει ως φυσική παρουσία, αλλά θα είναι πάντα κοντά µας, να µας συντροφεύει µέσα από τα τραγούδια του, που δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Σε µικρή ηλικία είχε δηλώσει σε όλους ότι µεγαλώνοντας θέλει να γίνει τραγουδιστής.

Τα ακούσµατά του τότε ήταν από τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Πάνο Γαβαλά, την Καίτη Γκρέυ, τη Μαρινέλλα. Ηταν γοητευµένος µε τις λαϊκές φωνές και ήθελε πολύ να τους µοιάσει. Ο µικρός Βασίλης, µέσα από την παιδική του αθωότητα, στόχευε σε κάτι µεγάλο, στο όνειρο που θα τον έκανε πρώτο όνοµα στις νυχτερινές πίστες και τα κατάφερε… Ξεκίνησε την καριέρα του στη Θεσσαλονίκη.

Το πρωί δούλευε στο συνεργείο αυτοκινήτων για τον βιοπορισµό και το βράδυ έβγαζε το µεροκάµατο απ’ ό,τι αγαπούσε, από τη δική του µεγάλη καψούρα, το τραγούδι. Οι συνθήκες δεν ήταν εύκολες για εκείνον, πάλεψε πολύ για να κατακτήσει το όνειρό του. Επί σειρά ετών δούλευε σε διάφορα µαγαζιά της Θεσσαλονίκης, µικρά, αλλά δεν τον ένοιαζε, γιατί κοιτούσε µόνο τον στόχο του. Το κοινό του σιγά σιγά πλήθαινε.

Το 1979 κυκλοφορεί από τη Vasipap, µια µικρή δισκογραφική εταιρεία της Θεσσαλονίκης, τον δίσκο σε βινύλιο «Παράγκες και παλάτια». Μια χρονιά αργότερα, τον δίσκο «Αλησµόνητες ώρες». ∆ύο χρόνια µετά, το 1982, το «Τι λες καλέ».

Επειτα από µια διετή παύση στη δισκογραφία ακολουθούν το 1984 το «Να θυµηθούµε τα παλιά» και «Γιατί να χωριστούµε», συνεχίζει το 1985 µε τον δίσκο «Μη χαθείς», ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1987, µε το «Απ’ τη Θεσσαλονίκη µε αγάπη». Το 1988 κυκλοφορεί τον δίσκο «Αποκλειστικά για σένα», ενώ το 1989 το «Αυτή τη νύχτα». Ο Βασίλης Καρράς ήταν γνωστός τα πρώτα 17 χρόνια της πορείας του από τη Θεσσαλονίκη µέχρι τη Λάρισα. Η Αθήνα φάνταζε άπιαστο όνειρο, που ποτέ δεν έπαψε να το κυνηγά. Ο Βασίλης Καρράς ξεκίνησε την πορεία του µαζί µε τους καλούς του φίλους, τον Πασχάλη Τερζή και τον Ζαφείρη Μελά, µε τους οποίους διατηρούσαν µια πολύ µεγάλη φιλία πολλών χρόνων.

«∆εν φανταζόµουν ποτέ ότι θα φύγει ο Βασίλης, δεν φανταζόµουν ότι θα πάω στην κηδεία του. ∆εν µου πέρασε ποτέ από το µυαλό ότι θα δω τον Βασίλη ξαπλωµένο στο φέρετρο. Είχαµε περάσει πολλά µαζί», είπε ο Ζαφείρης Μελάς στην «Απογευµατινή» της Κυριακής, για τον µεγάλο τραγουδιστή µας.


Ζαφείρης Μελάς: «Μαζί σκαρφαλώναµε και πέφταµε»

«Ηµασταν παιδικοί φίλοι, µαζί ήµασταν στο ξεκίνηµά µας, µαζί ταλαιπωρηθήκαµε, µαζί προσπαθήσαµε να ανέβουµε, µαζί σκαρφαλώναµε, µαζί πέφταµε. Εκτός δουλειάς ήµασταν πάλι µαζί, κάναµε πολύ παρέα. Τώρα τελευταία, λόγω των υποχρεώσεών µας, εγώ, ο Βασίλης αλλά και ο Πασχάλης Τερζής, που ήµασταν πολύ κολλητοί, αποµακρυνθήκαµε ο ένας από τον άλλον. Θυµάµαι έντονα από τον Βασίλη να µου λέει ένα βράδυ στο τηλέφωνο να πάµε στις Σέρρες, για δουλειά. Τότε είχε ένα παλιό αυτοκίνητο, µε το οποίο µείναµε στον δρόµο, νύχτα. Του είχα πει ότι θα µας φάνε τα τσακάλια, δεν θα γλιτώσουµε. Εκείνος µου είπε να µη στενοχωριέµαι, θα τα κάνει όλα τέλεια. Ξαφνικά πέρασε ένα φορτηγό, µας έβαλε επάνω και µας άφησε 20 χιλιόµετρα έξω από τις Σέρρες. Περπατήσαµε 20 χιλιόµετρα µε τα πόδια µέσα στη νύχτα... ∆εν ξεχνιούνται αυτά...», συνέχισε ο Ζαφείρης Μελάς.

Σε ηλικία 37 χρόνων το όνειρό του έγινε πραγµατικότητα, αφού κατεβαίνει στην Αθήνα και την ίδια χρονιά, το 1990, κυκλοφορεί τον δίσκο «10 χρόνια Βασίλης Καρράς» και το «Είσαι παντού». Ο δρόµος για την επιτυχία έχει ανοίξει και επισφραγίζεται µε τη συνεργασία του για τον πρώτο του δίσκο στη µεγάλη δισκογραφική εταιρία MINOS EMI, όπου το 1991 κυκλοφορεί το «Λέγε ό,τι θες».

Συνεχίζει στην ίδια χρονιά µε τα «Αστέρια του Βορρά». Την εποµένη χρονιά, το 1992, µε το «Τραγούδια από το συρτάρι» και το «∆εν πάω πουθενά». Το 1993 κυκλοφορεί τον δίσκο µε το τραγούδι-«ύµνο», το «Νύχτα Ξελογιάστρα» και κυριολεκτικά απογειώνεται. Την ίδια χρονιά έχει και το «Πώς τολµάς». Το 1994 βγάζει τους δίσκους «Στη Σαλονίκη µια φορά» και το «Χρέωσέ το σε µένα». Το 1995 το «Φταις εσύ» και το «Μια βραδιά στα Νέα ∆ειλινά», εκεί όπου πραγµατικά έγινε «πόλεµος» για τον Βασίλη Καρρά. Πλέον είχε καθιερωθεί ως ένα από τα µεγάλα ονόµατα της νυχτερινής διασκέδασης.


Συνεργασίες

Ο Βασίλης Καρράς όλα αυτά χρόνια είχε συνεργαστεί µε αρκετούς σύνθετες και στιχουργούς, όπως ο Μιχάλης Ρακιντζής, ο Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Αλέκος Χρυσοβέργης, ο Σπύρος Γιατράς, ο Χάρης Κωστόπουλος, ο Μάνος Ξυδούς, ο ∆ηµήτρης Ρακιντζής, η Εύη ∆ρούτσα, ο Πάνος Φαλάρας, ο Χρήστος ∆άντης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Ηλίας Φιλίππου και πολλοί άλλοι. Πολλά είναι τα ντουέτα που έχει κάνει µε πολλούς τραγουδιστές, όπως η Κωνσταντίνα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, η Αντζελα ∆ηµητρίου, η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, ο Νίκος Ζωιδάκης, η Καίτη Γαρµπή, η ∆έσποινα Βανδή, η Ελλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, η Πέγκυ Ζήνα, η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης και ο νεαρός καλλιτέχνης Γιώργος Κακοσαίος.

Με τους περισσότερους από αυτούς συνεργάστηκε σε ζωντανά προγράµµατα. Το 1996 βγάζει τον δίσκο «Τηλεφώνησέ µου», το 1997 το «Μ’ έχεις κάνει αλήτη», το 1999 την «Αυτοπεποίθηση» και το «Επιστρέφω». Το 2000 τις «Μεγαλύτερες επιτυχίες του Βασίλη Καρρά 1991- 1999», το 2001 το «Γύρισε», το 2002 τους δίσκους «Τα δικά µου τραγούδια» και τα «Λόγια της νύχτας», το 2003 το «Πάρε τον δρόµο κι έλα». Το 2004 «Τα καλύτερα τραγούδια του Βασίλη Καρρά» και το «Βασίλης Καρράς 1991-2003», το 2005 το «Ολα ένα ψέµα», το 2007 τους δίσκους «Ονειρα» και «Ολα µου τα χρόνια». ∆ύο χρόνια µετά, το 2009, το «Οπως παλιά» και το «LIVE», το 2010 το «Αχ µοναξιά µου» και το «Σ’ τα είπα όλα», το 2011 το «Ετσι λαϊκά», το 2012 το «Summer life 2012-Βασίλης Καρράς» και το «Theatro music hall». Συνεχίζει το 2013 µε το «Κύριος µα... και αλήτης», το 2014 µε την «Επιλογή µου» και το «Τζιβαέρι µου», το 2015 µε το «Από τον Βορρά µέχρι τον Νότο», το 2016 µε το «Με αγάπη Βασίλης Καρράς» και µε «Τα καλύτερα ταξίδια».


Αποθέωση

Ο Βασίλης Καρράς ήταν κι εκείνος συνθέτης και στιχουργός και είχε γράψει τραγούδια για πολλούς συναδέλφους του. Με τον Πασχάλη Τερζή είχαν διακόψει τις σχέσεις τους εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς κανείς να γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο δεν µιλούσαν. Ο Βασίλης Καρράς κατέβηκε στην Αθήνα και «σάρωσε». Η συνεργασία του µε τον αείµνηστο Τόλη Βοσκόπουλο στο νυχτερινό κέντρο «Ribas» έχει µένει στην ιστορία. Το 2017 κυκλοφορεί το «Αλήτη µε λένε» και 3 χρόνια µετά, το 2020, το «Ρωτάς αν έχω ερωτευτεί», το 2021 το «Νύχτα Γενάρη», το 2022 το «Φοιτητές», το 2023 το «Για πάρτη της», όπως και το «Χύµα στο κύµα», όπου έµελλε να γίνουν οι τελευταίες δισκογραφικές του δουλειές. Η µεγαλύτερη εµπορική του επιτυχία ήταν ο δίσκος «Μ’ έχει κάνει αλήτη», που σηµείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και µουσική του Μιχάλη Ρακιντζή. Πολλοί δίσκοι του έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι. Συνεργάστηκε µε τα καλύτερα νυχτερινά κέντρα και αποθεώθηκε… Το «Καλησπέρα και καλή βραδιά» έγινε σλόγκαν, καθώς µε αυτό ξεκινούσε πάντα το πρόγραµµά του.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής