Ο Κώστας Χατζής είναι ένας από τους τέσσερις καταξιωμένους καλλιτέχνες με τους οποίους θα βρεθεί «αντικριστά» ο Γιώργος Θεοφάνους στη σκηνή του «Παλλάς».

Ο ταλαντούχος συνθέτης θα συναντηθεί ξεχωριστά με τον Στέφανο Κορκολή, τον Κώστα Χατζή, τον Γιώργο Κατσαρό και τον Θανάση Πολυκανδριώτη στο θέατρο, αρχής γενομένης από τις 12 Μαΐου. Μαζί θα ενώνουν διαφορετικές γενιές ανθρώπων που μεγάλωσαν με τα τραγούδια τους, ερωτεύτηκαν, αγάπησαν. Και συνεχίζουν να ζουν στιγμές της ζωής τους με αυτά. Και κάπως έτσι, η «Απογευματινή», με συνεπιβάτη τον Κώστα Χατζή, ταξιδεύει στο παρελθόν, στο 1991 για την ακρίβεια.

Όταν ο Κώστας Χατζής συναντήθηκε πρώτη φορά με τον Γιώργο Θεοφάνους στο στούντιο Polysound. Ο τραγουδιστής με τη βαθιά, ζεστή, εκφραστική κι αναγνωρίσιμη από κάθε ηλικία χροιά ερμήνευσε τραγούδια των Γιώργου Χατζηνάσιου, Γιάννη Σπανού και Μάριου Τόκα, σε μια δισκογραφική δουλειά που χαράχτηκε στη μνήμη του κόσμου, την οποία ο Γιώργος Θεοφάνους υπέγραψε ως ενορχηστρωτής. Τώρα λοιπόν, ανανεώνουν το ραντεβού τους για τις 2 και 3 Ιουνίου. Θα βρεθούν και πάλι αντικριστά, ο ένας στο πιάνο και ο άλλος με την κιθάρα του, για να μας προσφέρουν ένα μουσικό ταξίδι στον χρόνο.

«Είμαι φιλοξενούμενος, γιατί ο Θεοφάνους το σκέφτηκε όλο αυτό. Και είμαι πολύ χαρούμενος», μας λέει χαρακτηριστικά. Και περνάμε στη Δανιέλα, το μικρότερο παιδί του αγαπημένου τραγουδιστή, από τον γάμο του με την τραγουδίστρια Αντωνία Χατζίδη, που ήταν μαζί του στην παρουσίαση του προγράμματος στο «Παλλάς». Είναι 30 ετών και ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα της στο πεντάγραμμο. Μάλιστα, έχει διαφορά από το μεγαλύτερο παιδί του 39 χρόνια!


1-kvstas-xatzhs-me-thn-korh-toy-daniela
O Κώστας Χατζής με την κόρη του, Δανιέλα

«Η κόρη μου έχει διαλέξει μπαλάντες που έχουν πολύ μεγάλη σημασία, όχι ερωτικές αλλά ρομαντικές», μας λέει. Για να αποκαλύψει, στη συνέχεια, πως ο ίδιος δεν επεδίωξε να ακολουθήσει η κόρη του τα βήματά του. «Ποτέ δεν ήθελα να μπει σε αυτόν τον χώρο. Δεν τον συμπαθώ, είναι διεφθαρμένος. Δεν είμαστε καλλιτέχνες που υπηρετούμε μόνο τις τέχνες. Είμαστε κομπλεξικά άτομα», υπογραμμίζει. Με τη σεμνότητα που τον διακρίνει επισημαίνει πως δεν νιώθει ούτε σταρ αλλά ούτε πιστεύει πως έζησε τη δόξα: «Εγώ δεν έζησα καμιά δόξα», μας λέει, εξηγώντας: «Άλλο να σ’ αγαπάνε κι άλλο να σε δοξάζουν. Εγώ ξέρω καλά ποιος είμαι, από πού προέρχομαι. Ποτέ δεν το ξεχνάω».


Ποια είναι η άποψή του για το political correct που αφορά την αλλαγή λέξεων στα τραγούδια που μπορεί να προκαλέσουν πληγές σε κάποιους;
«Ξέρετε ποια είναι η διαφορά του ποιητή από τον στιχουργό; Ο ποιητής χρησιμοποιεί λέξεις που δεν είναι κατανοητές, ενώ ο στιχουργός χρησιμοποιεί λέξεις που αντιλαμβάνεται ο λαός, ο απλός πολίτης. Αυτή είναι η διαφορά. Αν διαβάσεις Παπαδιαμάντη, δεν μπορείς να καταλάβεις κάποια πράγματα. Όμως έγραψε πράγματα που είναι καταπληκτικά», προσθέτει.


"Είμαι γύφτος και το δέχομαι"
Ο Κώστας Χατζής έχει βιώσει τον ρατσισμό. Αλλά, σήμερα δεν τον ενοχλεί να τον αποκαλούν γύφτο. Αντίθετα, όπως λέει, τους καταλαβαίνει: «Όταν με λένε γύφτο ή τσιγγάνο, δεν μπορώ να τους παρεξηγήσω γιατί απλά δεν έχουν διαβάσει. Ο αθίγγανος είναι από το ρήμα αγγίζω, ο άγγιχτος. Τώρα μας λένε Ρομά, όπως τους αραπάδες, που παλαιά τους έλεγαν -υποτιμητικά- νέγρους και τώρα τους λένε Αφροαμερικανούς. Το Ρομά λοιπόν είναι πιο εύηχη λέξη. Δεν μπορείς να πεις στον άλλον πως δεν είναι γύφτος, δεν το κρύβω και ούτε το βλέπω υποτιμητικά όταν μου το λένε. Είμαι γύφτος και το δέχομαι», λέει. Από την κουβέντα μας δεν λείπει και η εκπρόσωπός μας στη φετινή Eurovision, Μαρίνα Σάττι. Ούτε ο πόλεμος που δέχτηκε για το τραγούδι «Ζάρι», με το οποίο κατεβαίνει στη σουηδική μουσική αρένα ως εκπρόσωπος της χώρας μας. «Αυτοί το διάλεξαν το τραγούδι. Εμείς, από την πλευρά μας, πρέπει να το βοηθήσουμε το κορίτσι γιατί θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα. Άρα, πρέπει να λέμε καλά πράγματα και όχι εις βάρος της. Είναι πολύ καλή τραγουδίστρια, να καμαρώνουμε και να τη στηρίξουμε. Είναι λάθος να κατηγορούμε το τραγούδι», καταλήγει o Κώστας Χατζής..


*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή