Στην προσφορά του βιβλίου «Το θαύμα των Ελλήνων» της Εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας αναφέρθηκε, μιλώντας στον ρ/σ 90.1 και τον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη, η κόρη του Σαράντου Καργάκου, Ρωξάνη Καργάκου.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Καργάκου επεσήμανε τα εξής:

Το βιβλίο αυτό προέκυψε από μια «αναποδιά» αλλά είχε πολύ καλό αποτέλεσμα. Ενδιαφέρον έχει ότι ο πατέρας μου δεν επιλέγει για τον τίτλο «ελληνικό Έθνος» αλλά «ελληνικό Κόσμο» γιατί η λέξη «Κόσμος» στην αρχαιότητα είχε μια διαφορετική σημασία. Ο «Κόσμος» σήμαινε το κόσμημα, το στολίδι. Το λεει και ο Πυθαγόρας ότι ήταν κάτι που σήμαινε τάξη, ευκοσμία, καλλωπισμό, αρμονία. Κατά τον πατέρα μου ο ελληνικός κόσμος δεν ήταν κάτι αυστηρά τοπικό, ο ελληνικός κόσμος είχε μια οικουμενική διάσταση που δεν μπορούσε να περιοριστεί οπότε αποφάσισε για αυτό το λόγο να το χρησιμοποιήσει.

Κατά τον πατέρα μου ο ελληνικός κόσμος δεν ήταν κάποιος κλειστός κόσμος και όπως έλεγε και ο Σωκράτης επειδή οι Έλληνες δημιούργησαν πολιτισμό μέσα σε δύο μεγάλες θαλασσολίμνες τον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο δεν μπορούσαν να περιοριστούν σε κάτι κλειστό και η λέξη «έθνος» είχε μια άλλη σημασία.

Δηλαδή στην αρχαιότητα το έθνος, οι Έλληνες δεν ήταν κάτι αμιγές αλλά πολυμιγές. Ένα συμμιγές πλήθος από φύλα–φυλές που με το πέρασμα του χρόνου απέκτησαν κάποια κοινά...

Απλώς η έννοια κόσμος συμπεριλαμβάνει περισσότερα. Είναι δηλαδή μια περιπέτεια του ελληνικού κόσμου που επεκτάθηκε μέχρι τα τότε γνωστά όρια της γνωστής οικουμένης.

Κατά τον πατέρα μου το ελληνικό θαύμα έχει να κάνει με πολλούς τομείς της ανθρώπινης γνώσης. Στο βιβλίο αναφέρει την επίδραση που είχε ο ελληνικός πολιτισμός όχι

μόνο στην τέχνη ή στην ιστορία του πολέμου, που τον ενδιαφέρει πάρα πολύ, ακόμα και σε πράγματα όπως η αστρονομία, τα μαθηματικά, η γεωλογία πάρα πολλοί τομείς.

Όνειρο του πατέρα μου, αυτό που ήθελε πάντα, ήταν αυτό το βιβλίο να μην το διαβάσουν μόνο συνομήλικοι του, τα έγραφε έτσι απλά ώστε να μπορούν να το διαβάσουν κυρίως νεότεροι άνθρωποι γιατί άποψή του ήταν ότι η νέα γενιά πρέπει να έχει μια γνώση της ιστορίας, του παλαιότερου πολιτισμού και να έρθει σε επαφή με αυτές τις ρίζες.

Πίστευε ακράδαντα αυτό που είχε πει ο Μαρξ ότι ο αρχαίος ελληνικός κόσμος αντιπροσωπεύει μια νεανική ηλικία της ανθρωπότητας που αν δεν την κατέχεις δεν μπορείς να καταλάβεις τι γίνεται αργότερα, τι γίνεται περαιτέρω. Πραγματικά το βιβλίο αυτό είναι τόσο ευανάγνωστο και ευχάριστο ακόμα και σε έναν άνθρωπο που δεν ασχολείται με την ιστορία. Μαθαίνεις πράγματα, έρχεσαι σε επαφή και με τον κόσμο που είχανε φτάσει οι Έλληνες. Είναι πραγματικά ένα ευχάριστο βιβλίο , όχι βαρύ ιστορικό που θα κουράσει. Ελπίζω το κοινό να το αγαπήσει και να τους αρέσει».