Έμοιαζε σαν να «χάλασε» ο κόσμος! Ήταν 18:30 η ώρα στη χώρα μας όταν τα social media facebook, WhatsAPP και Instagram «έπεσαν» με αποτέλεσμα χιλιάδες νέοι να χάσουν τη γη απ’ τα πόδια τους.

Αρχικά πανικός και στην πορεία έλεγχος διαδικτυακά για το τι είχε συμβεί. Όταν συνειδητοποίησαν πως το πρόβλημα είναι γενικό, άρχισαν αμέσως να αναζητούν άλλες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνήσουν αλλά κυρίως για να μην αφήσουν το κινητό απ’ τα χέρια τους.

Το παγκόσμιο blackout του μεγαλύτερου τεχνολογικού κολοσσού έφερε στο προσκήνιο το σύνδρομο που γέννησε η ψηφιακή εποχή, τον φόβο της περιθωριοποίησης (FoMO-Fear of missing out).
Οι νέοι δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την αναγκαστική αποχή. Ξαφνικά πολλοί παρατήρησαν ότι δεν έχουν τρόπο επικοινωνίας. Η αποχή διήρκεσε λίγες ώρες αλλά προκάλεσε στρες επειδή υποκαθιστούν πολλά κομμάτια της ζωής τους.

Δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για το κρασάρισμα

Επισήμως η εταιρεία λέει ότι το black out οφείλεται στην αλλαγή κάποιων ρυθμίσεων ωστόσο η απάντηση της εταιρείας δεν πείθει.
Εκ πρώτης όψεως, η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι κάποιος άλλαξε τον «χάρτη του διαδικτύου» και αφαίρεσε από αυτόν τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες.
Ποιος ήταν αυτός και αν το έκανε κατά λάθος ή από πρόθεση δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Προβληματίζει επίσης ότι οι υπάλληλοι του Facebook δεν είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσα από τα εσωτερικά εργαλεία που διαθέτει η εταιρεία.

Το Facebook το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία. Η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χάουγκεν παραδέχθηκε ότι η εταιρεία γνώριζε της επιπτώσεις των υπηρεσιών της εταιρείας στην ψυχική υγεία των έφηβων χρηστών και, αντί να αντιμετωπίσει στη ρίζα του το πρόβλημα, προτίμησε να βάλει το κέρδος πάνω από το δημόσιο όφελος.

Δείτε το σχετικό βίντεο