Έντονες ζυµώσεις στους κόλπους της κυβέρνησης αλλά και της µιντιακής αγοράς έχει προκαλέσει η τροπολογία του αρµόδιου υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόµου, µε την οποία δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες που διαθέτουν συνδροµητικά κανάλια να συµµετέχουν µετοχικά σε ελεύθερα κανάλια ή ραδιόφωνο.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για εξέλιξη που αποτελεί «βούτυρο στο ψωµί» του United Group, το οποίο κατέχει τόσο τη Nova όσο και τη Wind υπό τον Ν. Σταθόπουλο και το προηγούµενο διάστηµα αναζητούσε διακαώς θεσµικό παράθυρο εισόδου και στην ελεύθερη τηλεόραση. Tο δικαίωµα αυτό παρέχεται τόσο στην COSMOTE όσο και στη Vodafone, οι οποίες -επί του παρόντος- δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται να το χρησιµοποιήσουν για τις εντός των συνόρων δραστηριότητές τους.

Αντίθετα, ο µόνος πάροχος ελεύθερου καναλιού που διαθέτει και συνδροµητική τηλεόραση είναι ο ΑΝΤ1, ενώ µε ενδιαφέρον αναµένεται η αντίδραση συνολικά των ιδιοκτησιών των καναλιών πανελλήνιας εµβέλειας. Πολλώ δε µάλλον από τη στιγµή που υπήρξαν επιχειρηµατικές προσπάθειες ταυτόχρονης δραστηριοποίησης στην ελεύθερη και τη συνδροµητική τηλεόραση, ωστόσο καταδικάστηκαν σε αποτυχία υπό το βάρος θεσµικών και άλλης µορφής κωλυµάτων.

Να σηµειωθεί ότι ως προάγγελος των ανωτέρω εξελίξεων είχε χαρακτηριστεί από τους καλά γνωρίζοντες η εµπλοκή της Primos Media Sarl, µε έδρα το Λουξεµβούργο (την οποία αρκετοί συσχετίζουν µε τον ιδρυτή της United Group, Dragan Solak), στο µετοχικό σχήµα του Alpha. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για δύσκολη εξίσωση, που πιθανόν θα κληθεί να λύσει η κυβέρνηση το αµέσως επόµενο διάστηµα. Όπως και να έχει, οι όποιες εξελίξεις από τις εµπλεκόµενες πλευρές θα διαφανούν µετά τις εθνικές εκλογές.