«Μύλος» έχει γίνει ο προγραµµατισµός των καναλιών µε φόντο την ηµεροµηνία των εκλογών, που βρίσκεται στον «αέρα» και είναι άγνωστο ακόµη πότε θα οριστικοποιηθεί. Hδη, µάλιστα, υπάρχουν κανάλια που υποχρεώθηκαν να αναµορφώσουν το πρόγραµµα που είχαν... ήδη αλλάξει, θεωρώντας ότι η πρώτη εκλογική αναµέτρηση θα γινόταν στις 9 Απριλίου, ενώ κάποια άλλα συνεχίζουν κανονικά.

Παράλληλα, είναι υποχρεωµένα να ξεκινήσουν τον σχεδιασµό της νέας σεζόν µε επιπλέον δυσκολίες, αφού δεν θα υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο έως τον Μάιο - Ιούνιο, όταν συνήθως λαµβάνονται όλες οι αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά το Mega, που ήταν ο αδιαµφισβήτητος νικητής σε επίπεδο εµπιστοσύνης του τηλεοπτικού κοινού σχετικά µε την κάλυψη της τραγωδίας των Τεµπών και της παράπλευρης επικαιρότητας, ο προγραµµατισµός για την ηµέρα των εθνικών εκλογών αλλά και για την προεκλογική περίοδο έχει δροµολογηθεί εδώ και καιρό και, ως εκ τούτου, οι όποιες ανακατατάξεις θα αφορούν την τελική δροµολόγηση των βασικών παραµέτρων του σχεδιασµού.

Για παράδειγµα, στον Alpha η εµβόλιµη, λόγων εκλογών, εκποµπή του Αντώνη Σρόιτερ τα βράδια της Κυριακής, «Αυτοψία στην πολιτική», που ξεκίνησε στις 29 Ιανουαρίου µε ορίζοντα πρώτων εκλογών τον Απρίλιο, αποφασίστηκε να συνεχίσει κανονικά την προβολή της µέχρι τις κάλπες, όποτε κι αν γίνουν αυτές, ανεξάρτητα µε το ότι τα νούµερά της δεν κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, λόγω προφανώς και της ώρας και της ηµέρας προβολής.

Στον ΣΚΑΪ, όπου ξεκίνησαν ήδη οι µεταγραφές στον ψυχαγωγικό τοµέα, γίνονται οι πρώτες συζητήσεις και για τον ενηµερωτικό, µε αλλαγές που αναµένονται τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο.

Η παραµονή του ∆ηµήτρη Οικονόµου στο κανάλι, καθώς -εκτός απροόπτου- δεν θα µεταπηδήσει στην πολιτική, σηµαίνει ότι αλλαγές στην πρωινή ζώνη δεν αναµένονται. Ωστόσο, παραµένει ερώτηµα αν οι «Αταίριαστοι» θα συνεχίσουν την ίδια ώρα και τη νέα σεζόν.

Στην ΕΡΤ έχουν αρχίσει ήδη οι πρώτες συζητήσεις για την ανανέωση των συµβάσεων για ενηµερωτικές εκποµπές που είναι ήδη στον αέρα, χωρίς πάντως να αποκλείονται κάποιες διαφοροποιήσεις σε πρόσωπα, µια συζήτηση αρκετά ευαίσθητη, λόγω προεκλογικής περιόδου, καθώς και του γεγονότος ότι µιλάµε για τη δηµόσια τηλεόραση, που πάντα έπειτα από εκλογές προχωρά σε κάποιες αλλαγές.

Με την ανακήρυξη των εκλογών αναµένεται να προστεθούν εκποµπές σε κάποια κανάλια, όπως το Open, που τώρα δεν διαθέτει εβδοµαδιαία πολιτική εκποµπή, ενώ «πονοκέφαλος» για το κανάλι είναι µια θέση παρουσιαστή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, το οποίο τώρα παρουσιάζει η Ματίνα Παπαδέα, αλλά στον σταθµό θα ήθελαν να βρουν ένα πρόσωπο µε µεγαλύτερη αναγνωρισιµότητα και εµπειρία για µια τόσο νευραλγική θέση.

*Δημοσιεύθηκε στo ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 18/3/23