Πριν από δύο μήνες, η Μιμή Ντενίση, μιλώντας στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», αναφερόταν στο πιο μεγαλόπνοο μέχρι τώρα πρότζεκτ της, το ντοκιμαντέρ που δρομολογεί για τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η σύζυγος του λόρδου Έλγιν χρηματοδότησε την κλοπή τους και τώρα γίνεται η βασική ηρωίδα της λαμπερής πρωταγωνίστριας στο νέο πόνημα που φέρει και σεναριακά την υπογραφή της.

Για την προβολή του μάλιστα ήδη συζητάει με διεθνή τηλεοπτική πλατφόρμα.

"Για πρώτη φορά θα πέσει φως στη μεγαλύτερη αρπαγή πολιτιστικής κληρονομιάς"

Τι θα δούμε; Το χρονικό της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα με μια άλλη ματιά.

«Όπως αποτυπώθηκε από την ιδιωτική αλληλογραφία του Λόρδου Έλγιν και της συζύγου του», επαναλαμβάνει η grande dame της εγχώριας υποκριτικής. «Για πρώτη φορά θα πέσει φως στη μεγαλύτερη αρπαγή πολιτιστικής κληρονομιάς ενός έθνους μέσα από προσωπικές συνομιλίες και αυθεντικά έγγραφα», τονίζει.

Το ντοκιμαντέρ θα αναδείξει τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τη βάρβαρη αποκαθήλωση των Γλυπτών, που χρωματίζονται από την παντελή έλλειψη σεβασμού του Άγγλου αριστοκράτη και της συζύγου του.

«Είναι στην Αθήνα η λαίδη Έλγιν, συσκευάζει τα αρχαία και λέει: “Αγάπη μου, εδώ δεν δουλεύουν τις Κυριακές, αλλά έδωσα πολλά μπαχτσίσια. Συσκευάζω μία Cari… something”, καθώς δεν θυμάται τη λέξη “Καρυάτιδα”. “Κι αν βρίσκαμε ένα πολεμικό πλοίο, καλό θα ήταν να παίρναμε όλο τον ναό για τον κήπο μας”», υπενθυμίζει η Ντενίση.

Έλληνες, Άγγλοι και Τούρκοι ιστορικοί εξηγούν κι αναλύουν τα γεγονότα, ενώ διεθνείς προσωπικότητες εκφράζουν τη γνώμη τους για την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα όπου ανήκουν, στην Ελλάδα μας.

Δείτε επίσης: Μιμή Ντενίση: "Η σύζυγος του Έλγιν αγόρασε τα Γλυπτά του Παρθενώνα για διακόσμηση του πύργου"

Που θα γίνουν τα γυρίσματα

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας, την Τουρκία, την Αγγλία και τη Σκωτία.

Η έναρξη θα γίνει τον Μάιο, με την ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά να το αναμένει, καθώς είναι ένα θέμα που αφορά την παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα.

Tip: Προσωπικότητα που ανέκαθεν στόχευε στην ανάδειξη της Ελλάδας με τις δουλειές της (είτε είναι τηλεοπτικές είτε κινηματογραφικές είτε θεατρικές), η Μιμή Ντενίση δεν μπορούσε να σταθεί αδιάφορα απέναντι σε τόσο μείζον θέμα.




*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "On Time" στις 7/2/2024