Ο Ανδρέας Μαζαράκης µιλά στο «Secret» για τη φετινή ραδιοφωνική σεζόν, τη διάρκεια και το ενδιαφέρον του κοινού µέσα στα χρόνια, το «παιδί από τα Εξάρχεια», τις συνοµιλίες του µε κορυφαίες προσωπικότητες της δηµόσιας ζωής, αλλά και για το... άγνωστο περιστατικό µε τους Κωνσταντίνο, Μαρίκα και Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

«Ο Εξαρχείων» καθηµερινά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1, 22:00-24:00. Πώς εξελίσσεται η φετινή ραδιοφωνική σεζόν;

Ασύνορη, ασυµµάζευτη, αρκετά δυσάρεστη, µόνιµα απέναντι στο ασύδοτο και ακατανόητο του σήµερα, µια χάντρα ακόµα στο κοµπολόι ενός πάλαι ποτέ ξέγνοιαστου τόπου. Ενός κάποτε, µε τις δυσκολίες του, τις βουρκωµένες µέρες του, τη φουλ απενταρία µας, µε πολιτείες βάρβαρες, µε ελευθερίες σε κλινική ύπνωση, αλλά αισιοδοξία, έρωτα για ζωή και µια βεβαιότητα για το αύριο, ολότελα αδικαιολόγητη, αλλά έτσι ήταν η φύση µας. Πέντε χιλιάδες χρόνια η ίδια πάντα!

 

Πώς νιώθει το παιδί που από τα Εξάρχεια πέρασε στην ηθοποιία και συνοµίλησε µε τις κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής του από όλη τη δηµόσια ζωή;

Πέρασε από 40 κύµατα. Από το εµπόριο τροφίµων του πατέρα του στην Ανωτάτη Εµπορική, στο πάλκο µε τον Κωνσταντάρα, τις Κυριακές στο γήπεδο (αριστερό µπακ στον Αστέρα), χρόνια «Αποδυτηριάκιας» και ως έµπορος των εθνών, από την Τεχεράνη έως την Κούβα και από την Κόστα Ρίκα έως το ∆ελχί. Εξαγωγές-εισαγωγές τροφίµων πάντα. Και σε αυτό δεν υπάρχουν σύνορα. Πατρίδα σου όλος ο πλανήτης! Μια ζωή γεµάτη… Γεµάτη και γα…τη. Οσο για τους κορυφαίους, ξέραν γιατί µε θέλανε κι εγώ απολάµβανα τη µοναξιά τους. Μόνιµα θυµωµένοι όλοι τους µε αυτό που κάναν. Και πάνω απ’ όλα µε τον χρόνο. Μεταξύ τους δεν θέλανε να τα βρούνε. Με µένα, απ’ ό,τι δείχνανε, ξεδίνανε. Το µόνο κακό, που µου µατιάζαν τις συνεργάτιδες: την Πέπη, τη Ροσέλα, τη γυναίκα µου. Ωραίοι µπαρµπάδες, αλλά θυµωµένοι µε όλα. Τότε δεν τους πολυκαταλάβαινα. Τώρα, που διαβαίνω τον Ρουβίκωνα, βιώνω τον θυµό τους.

 

Υπάρχει κάποιο άγνωστο περιστατικό που ο κόσµος θα έπρεπε να γνωρίζει σε σχέση µε κάποιον µεγάλο αστέρα;

Ναι, µια κουβέντα στα Χανιά µε τον πατέρα Μητσοτάκη, µε παρόντες τον Παναγιώτη τον Κλάδο, τη Μαρίκα, και τον γιο τους, τον Κυριάκο, πιτσιρικά. Ηταν καλοκαιράκι του 1991. Στα µικρόφωνα του ΣΚΑΪ των Αλαφούζων, που τον έδερναν αλύπητα, ο Αντρίκος, πάντα στον δικό του κόσµο. Αλληθώριζα τον σταθµό, ό,τι έκανα πάντα, ένα ελάττωµα που µε ακολουθεί, η ιδία άποψη... Και ο Μητσοτάκης µε ρωτάει: «Τι γνώµη έχεις για την κυβέρνηση;». «Κυβέρνηση, πρόεδρέ µου», του λέω, «έχεις. Κόµµα δεν έχεις. Σώγαµπρος είσαι σε µια παράταξη που µια ζωή τη µαστίγωνες σαν βουλευτής και αργότερα συναρχηγός µε τον Κλικλή τον Βενιζέλο στο κόµµα σου των Φιλελευθέρων. Κι όταν γίνατε κυβέρνηση, στους 165 βουλευτές οι 128 ήταν δικοί σου! Ολοι τους βενιζελικοί. Αυτούς τους χάρισες µε την αποστασία στους Παπανδρέου, ιδιαίτερα στον Ανδρέα». Προς τιµήν του δεν µου απαντά. Κοιτάζει τον Κυριάκο και τον ρωτάει: «Τον άκουσες τον κύριο Μαζαράκη;». Και ο Κυριάκος τον κοίταξε κατάµατα και του λέει µε τη γλώσσα των οφθαλµών: «Τον άκουσα, πατέρα. Τον άκουσα πολύ καλά». Και είµαι βέβαιος ότι µε άκουσε. Το διαβάζουµε εξάλλου 30 χρόνια µετά στις επιλογές του… Οσο για τη Μαρίκα, µου χαµογέλασε και πήγε µέσα να µας φιλέψει τα πεντανόστιµα κεφτεδάκια της.

 

Ποια είναι η ραδιοφωνική στιγµή που θα µείνει για πάντα χαραγµένη στο µυαλό σας;

Τέλη Μαΐου του 2014. Στούντιο «Παραπολιτικών», η πρώτη µου εκποµπή. Τότε έκανα ολονύκτια πεντάωρα, 10-3 µετά τα µεσάνυχτα. Μέσα στο στούντιο εγώ, η Ροσέλα, ο Τσαγκρινός, ο Αποσκίτης, ο ∆ηµητρίου, ο Λεκάκης. Στον ήχο ο Νίκος ο Πισµπίκης. Στο production ο Κίρκος, λυµένος στα γέλια. Είχε καθίσει επί τούτου για να ακούσει το τρέιλερ του «Εξαρχείων», το οποίο είχαµε ετοιµάσει µία ώρα νωρίτερα. Και σε µια γωνιά του στούντιο, κοντά στον ηχολήπτη, ο Παναγιώτης ο Τζένος. Πέντε ώρες παρακολουθούσε τα πάντα. Το πώς µίλαγα, την ατµόσφαιρα, τη διαχείριση της οµάδας. Μόλις τελείωσα, χαιρέτησε τα παιδιά και µε αγκάλιασε. Μου ’πε τρεις λέξεις: «Αυτό είναι ραδιόφωνο!». Την ίδια ώρα, την εκποµπή άκουγε ο Γιάννης. Οταν τελειώσαµε, ένα καλό κρητικό ξενυχτάδικο µας φιλοξένησε. Περάσανε από τότε 10 χρόνια. Και είναι σαν να ’κανα την πρώτη µου εκποµπή απόψε. Να ’ναι καλά όλοι τους. Κι ο Κουρτάκης και ο Παναγιώτης ο Τζένος, γιατί ο Παναγιώτης είναι πάντα κοντά µας, και σε όλους οφείλω ένα ευχαριστώ ζωής. Μου δώσαν τη δυνατότητα να κοινωνώ αυτά που πιστεύω και να τα επικοινωνώ στην παρέα µου, που είναι οι ακροατές µας, και 10 χρόνια µε συντρέχουν και µε αντέχουν.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 6/4/2024