Γιώργος Λαμπίρης στα Παραπολιτικά: "Το ραδιόφωνο ανοίγει τον δρόµο για ένα ταξίδι χωρίς εικόνα"
Θα φιλοξενούσα τον Μάνο Χατζιδάκι, για τον ανατρεπτικό του χαρακτήρα, τη συνέπεια και την αιχµηρή του σκέψη. Και τον Γιάννη Αγγελάκα, γιατί µεγάλωσα µε τα τραγούδια του
Ο Γιώργος Λαμπίρης μιλάει στο «Secret» για τις «Αερολογίες», την εκπομπή που παρουσιάζει στον «Παραπολιτικά 90,1 FM» κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 11.00 έως τις 13.00
Διαβάστε την συνέντευξη του Γιώργου Λαμπίρη
Πώς είναι η εμπειρία σας φέτος που συνεργάζεστε με τον «Παραπολιτικά» 90,1 FM και ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις;
«Με το ραδιόφωνο μού δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω το μοναδικό μέσο ενημέρωσης στο οποίο μέχρι σήμερα δεν είχα εργαστεί επαγγελματικά. Ταυτόχρονα, όμως, έχω την ελευθερία να καλώ ανθρώπους που κινούνται και εκτός “σκληρής” επικαιρότητας, γεγονός που προσωπικά λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης. Το ραδιόφωνο έχει αμεσότητα και ζεστασιά. Από όλα τα μέσα ενημέρωσης είναι το μοναδικό που χαρακτηρίζεται από αυτά τα δύο στοιχεία. Μπορώ να αφήσω χώρο σε κάποιον να εκφραστεί, να αφουγκραστώ τις παύσεις και τις ανάσες του. Το ραδιόφωνο ανοίγει τον δρόμο για ένα ταξίδι χωρίς εικόνα. Ταυτόχρονα απελευθερώνει τη φαντασία, για να πλάσει χιλιάδες εικόνες για όλα όσα δεν είναι ορατά».
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την εκπομπή «Αερολογίες» και ποια είναι τα στοιχεία που κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον των ακροατών κάθε Σάββατο και Κυριακή;
«Ψάχνοντας τίτλο για την εκπομπή, τέθηκε το δίλημμα: “Αερολογίες” ή “Λόγια του αέρα”; Από κοινού με τη διεύθυνση του σταθμού καταλήξαμε στο πρώτο, προσβλέποντας σε ένα ηχητικό ερέθισμα που αιωρείται. Κάτι που σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα, αύριο στη Θεσσαλονίκη και μεθαύριο κάπου αλλού. Όπως και οι άνθρωποι που κάθε Σαββατοκύριακο τιμούν με την παρουσία τους την εκπομπή, είτε μιλώντας τηλεφωνικά είτε ερχόμενοι στο στούντιο».
Ποιες τάσεις και ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας θεωρείτε ότι αξίζει να αναδειχθούν περισσότερο μέσα από τη ραδιοφωνική σας εκπομπή;
«Όσα θα μπορούσαν να αφήσουν στο κοινό μια χαραμάδα για να αναπνεύσει. Πρόσωπα που προκαλούν αισιοδοξία, αφήνουν τη δική τους επίγευση, αφηγούνται μια ιστορία ή θυμούνται ένα γεγονός».
Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που θα θέλατε να φιλοξενήσετε στις “Αερολογίες” και γιατί;
«Τον Μάνο Χατζιδάκι, για τον ανατρεπτικό του χαρακτήρα, τη συνέπεια και την αιχμηρή του σκέψη. Και τον Γιάννη Αγγελάκα, γιατί μεγάλωσα με τα τραγούδια του».
Πώς βλέπετε την εξέλιξη του ελληνικού ραδιοφώνου και την επίδραση των podcasts και των ψηφιακών Μέσων στην παραδοσιακή του μορφή;
«Πλέον τα ψηφιακά Μέσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα παραδοσιακά. Τα πάντα είναι εικόνα και ταχύτητα, είτε κάποιοι το αποδέχονται είτε όχι».
*Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών
En