Το «παιχνίδι» με τα σήματα και η ρήτρα των 540.000 ευρώ
Με το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης εμπορικού σήματος μεταξύ της ΝΕΠ και της κυπριακής ΙΒΕΤΤ προβλέπεται η παραχώρηση άδειας χρήσης των μεταβιβασθέντων σημάτων από την ΙΒΕΤΤ Ltd προς τη ΝΕΠ Ανώνυμη Εταιρεία Εκδόσεων και Εκμεταλλεύσεων Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών Α.Ε. μέχρι την 31/12/2012, άνευ καταβολής ανταλλάγματος από την πωλήτρια προς την αγοράστρια εταιρεία. Με βάση αυτή την πρόβλεψη, όπως προκύπτει από τα βιβλία σημάτων της Γ.Γ. Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, η ΙΒΕΤΤ Ltd παραχώρησε την άδεια χρήσης αυτών των σημάτων προς τη ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. και ειδικά των σημάτων της εφημερίδας «Espresso» και «Εσπρέσο».
Αλλά, όπως προκύπτει από τα ίδια βιβλία, ακριβώς την επόμενη μέρα, στις 26/10/2012, η ΙΒΕΤΤ Ltd ανακάλεσε τις εν λόγω παραχωρηθείσες άδειες χρήσης των επτά σημάτων προς τη ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. και ειδικά τα σήματα «Espresso» και «Εσπρέσο». Και μάλιστα, βάσει ενός ιδιωτικού συμφωνητικού, το οποίο υποβλήθηκε στην υπηρεσία σημάτων με ημερομηνία 19/10/2012, η ΙΒΕΤΤ Ltd φέρεται να κατέβαλε προς τη ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε., λόγω της πρόωρης λύσης της συμφωνίας τους, το ποσό των 540.000 ευρώ ως ποινική ρήτρα! Μέχρι στιγμής, δηλαδή, έχουμε μια παραχώρηση σημάτων που κοστολογείται στα 1.000 ευρώ και ενώ ο παραχωρών διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση των σημάτων, ο αποδέκτης αυτών παραιτείται από τα δικαιώματά του πρόωρα και καταβάλλει ως ποινική ρήτρα 540.000 ευρώ για κάτι που απέκτησε έναντι 1.000 ευρώ. Αλήθεια μπήκαν αυτά τα χρήματα στα ταμεία της ΝΕΠ;
Για ποιο λόγο έγιναν με αυτόν τον τρόπο οι μεταβιβάσεις; Ασφαλώς εδώ πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του τα στοιχεία του βουλεύματος 3680/2011 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο αναφέρεται στον ρόλο των εταιρειών του Πέτρου Κυριακίδη. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος που προκάλεσε τις εσπευσμένες αυτές ενέργειες. Στις 26/10/2012 εκδικαζόταν η αίτηση της Νέας Proton Τράπεζας Α.Ε. κατά της ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε., προκειμένου να της χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, με την οποία θα απαγορεύεται κάθε νομική και πραγματική μεταβολή της περιουσίας της εταιρείας του κ. Κυριακίδη μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, η οποία είχε οριστεί για τις 13/2/2013. Κάτι που τελικά χορήγησε το δικαστήριο.