Ραντεβού μετά τις εκλογές δίνουν οι επιχειρηματίες της τηλεόρασης με το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου. Ο Νίκος Παππάς δεσμεύτηκε πως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλεγεί, η υλοποίηση του σχεδίου νόμου για τη δημοπράτηση των αδειών θα είναι η πρώτη προτεραιότητά του. Οι ιδιοκτήτες της τηλεόρασης είναι προσωρινά ανακουφισμένοι από το «πάγωμα» της διαδικασίας, όμως θεωρούν πως όλα θα κριθούν από τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης. «Ευχής έργον» θα ήταν το σχέδιο νόμου του Νίκου Παππά να ξεχαστεί.

Αυτός θα είναι και ο πρώτος στόχος, με παράλληλη διόρθωση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Το δεύτερο σενάριο είναι, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον πρώτο λόγο στην επόμενη κυβέρνηση και επιμείνει στη διαδικασία της δημοπρασίας, να υπάρξει μέριμνα για τους σταθμούς που ως σήμερα εκπέμπουν και να είναι χαμηλότερο το τίμημα. Οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. «επιδιώκει να διορθώσει το στρεβλό τοπίο που επικρατεί στον τηλεοπτικό κλάδο, όμως στην πραγματικότητα προκαλεί περισσότερη αναρχία και ωθεί έναν κλάδο που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα σε οριακή κατάσταση». Επιπλέον, «δεν επιθυμεί να ρυθμίσει το τοπίο, αλλά αφενός να εκβιάσει και να χειραγωγήσει τα υφιστάμενα ΜΜΕ και αφετέρου να ανοίξει τον δρόμο στους δικούς της παίκτες».

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ

Οι επιχειρηματίες δηλώνουν γενικά πως είναι τεράστια η ευθύνη που έχουν το πολιτικό καθεστώς και η Πολιτεία, επειδή δεν έχουν ρυθμίσει το τοπίο. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιθυμούν ένα ρυθμισμένο περιβάλλον, για να λειτουργήσουν υγιώς. Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματίες δηλώνουν πως με την εκπομπή από την Digea του σήματος των καναλιών που υπήρχαν, το θέμα των αδειών τελείωσε. Με άλλα λόγια, οι έξι μέτοχοί της, Mega, ANT1, Star, Alpha, ΣΚΑΪ και Μακεδονία TV, δεν μπορούν να «κουνηθούν» από την αγορά και αυτό το σύστημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει «το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή». Στο ίδιο πλαίσιο, λένε ότι αυτό «έχει ήδη γίνει με όρους που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν έχει καμία σχέση με το άτακτο πλαίσιο βάσει του οποίου λειτουργούσε η αναλογική τηλεόραση τα προηγούμενα χρόνια».

Τα αφεντικά της τηλεόρασης πιστεύουν «ότι οι κυβερνήσεις ευθύνονται τόσο για το στρεβλό και διαρκώς μεταβαλλόμενο νομοθετικό καθεστώς όσο και για τις διαρκώς ματαιούμενες διαγωνιστικές αδειοδοτικές διαδικασίες, χωρίς καν αιτιολόγηση». Πιστεύουν πως «για πρώτη φορά λειτουργεί το τηλεοπτικό τοπίο με τόση πολυφωνία, καθώς η τηλεοπτική αγορά διανέμεται και σε μικρότερους παίκτες» και πως «χρειάζεται να υπάρξει σωστή λειτουργία, που οι ίδιοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θέλουν». Εκτός από την κατάργηση της διαδικασίας αδειοδότησης, οι ιδιοκτήτες της τηλεόρασης θα διεκδικήσουν την απόσυρση του ειδικού φόρου τηλεόρασης (20%), την κατάργηση της εισφοράς υπέρ των τυφλών και τη μείωση της εισφοράς του αγγελιοσήμου.